Belgische werknemers gaan te laks om met cyberbeveiliging

Toreon security

Hoewel Belgen zich bewust zijn van de gevaren van cybercriminaliteit, nemen ze in de praktijk vaak niet de juiste beslissingen om hun systemen en gegevens veilig te houden. Dat blijkt uit onderzoek van HP.

Belgische werknemers springen niet omzichtig genoeg om met de beveiliging van hun toestellen. Dat stelt HP vast na eigen onderzoek. 62 procent maakt zich wel zorgen over de beveiliging van hun systemen en data, maar dat weerspiegelt zich niet in de actie die ze ondernemen. Zo geeft 71 procent aan beveiligingsupdates soms uit te stellen en negeert 20 procent ze zelfs systematisch. Dat is frappant, aangezien het overgrote merendeel van de cyberaanvallen zich richt op lekken waarvoor al een patch uit is. Snel updaten is zo de belangrijkste maatregel die je kan nemen om de beveiliging van je laptop of telefoon op te krikken.

(Geen) scheiding werk en privé

Belgen schrikken er verder niet voor terug om werk en privé te mixen, bijvoorbeeld door via hun persoonlijk toestel met het bedrijfsnetwerk te verbinden. 30 procent geeft aan dagelijks eigen toestellen te gebruiken om zakelijke toepassingen te openen of te verbinden met het bedrijfsnetwerk. Daar ontstaan belangrijke beveiligingsrisico’s voor de onderneming, die er rekening mee moet houden dat de hardware van telewerkers een inherent risico met zich meebrengt.

17 procent laat zijn of haar werktelefoon of laptop ook door familie of vrienden gebruiken. Dat is gelukkig een minderheid, al gaat het nog steeds om een significant aandeel. Ook dat brengt extra veiligheidsproblemen met zich mee.

De gevolgen blijven niet uit: acht procent van de bevraagden heeft in de laatste twaalf maanden een beveiligingsprobleem ervaren. Denk daarbij aan een virusinfectie of een succesvolle phishingmail.

Wachtwoorden

HP hekelt tot slot nog dat één op de vijf respondenten zijn wachtwoord nooit verandert. Volgens het bedrijf is dat onveilig, al vinden we die claim achterhaald. Microsoft besloot al een tijdje geleden om niet meer te vragen om een wachtwoord periodiek aan te passen, aangezien de praktijk uitwijst dat mensen daardoor zwakkere wachtwoorden kiezen. Het is veel belangrijker om lange wachtwoorden te kiezen die uniek zijn voor iedere dienst, eventueel met de hulp van een wachtwoordmanager. Doe je dat al, dan hoef je eigenlijk niet vaak te sleutelen aan je wachtwoord.

De cijfers zijn gebaseerd op het globale Wolf Security-rapport van HP, dat data combineert van 8.443 kantoorwerkers en 1.100 IT-beslissingmakers. HP deelde de Belgische gegevens, maar het is niet duidelijk hoe groot het aandeel Belgische bevraagden is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home