Eén op drie Belgische bedrijven krijgt cyberrisico’s niet uitgelegd aan management

security fix

Belgische bedrijven worstelen met het kwantificeren van risicoblootstelling aan het management. Amper vier procent gelooft zelfs dat hun C-suite het cyberrisico op dit moment volledig begrijpt.

In een rapport van Trend Micro waarbij het 206 Belgische bedrijven ondervraagde, blijkt dat heel wat van hen moeite hebben om cyberrisico’s correct te beoordelen. 26 procent heeft het moeilijk met het in kaart brengen van aanvalsoppervlakken en 29 procent meldt problemen bij het werken met meerdere IT-stacks.

Het inschatten van cyberrisico’s blijft een probleem voor heel wat organisaties. 31 procent van de Belgische respondenten worstelt met het kwantificeren van risicoblootstelling aan het management en slechts vier procent gelooft dat hun C-suite het cyberrisico op dit moment volledig begrijpt. Dat constateerde ook andere beveiligingsspecialisten al. Orange Cyberdefense organiseert daarom speciale simulaties die de C-suite praktisch tonen wat de gevolgen van een cyberaanval echt zijn.

Ongeveer een derde van de Belgische ondernemingen zegt dat het beoordelen van risico’s het belangrijkste aandachtsgebied is bij het beheer van aanvalsoppervlakken waarmee ze worstelen. Als gevolg hiervan voelt meer dan 80 procent zich blootgesteld aan ransomware, nation-state en phishing-aanvallen.

lees ook

Ransomware-slachtoffers weigeren steeds vaker te betalen

Twee op vijf Belgische bedrijven heeft al geïnvesteerd in een platformgebaseerde benadering voor het beheer van aanvalsoppervlakken, terwijl 47 procent van de respondenten zegt dat te willen doen. Van degenen die de overstap al hebben gemaakt, zijn betere schaalbaarheid (33%), lagere kosten (31%), snellere identificatie van inbraken (30%) en verbeterde zichtbaarheid (30%) de meest genoemde voordelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home