Bedrijven steeds meer de focus van cyberaanvallen

hack security upnp ddos

Hackers gaan steeds efficiënter te werk en verhoogden gevoelig het aantal aanvallen op bedrijven in het afgelopen kwartaal. Het aantal aanvallen op consumenten bleef status quo of daalde zelfs lichtjes. Bedrijven willen geld op tafel leggen wanneer ze in moeilijkheden zijn, en dat speelt in de kaarten van hackers.

In het cybersecurityrapport van Malwarebytes over Q3 2018 blijkt dat het aantal aanvallen richting bedrijven gevoelig is verhoogd vergeleken met consumenten. Het rapport spreekt over een stijging van 55 procent voor bedrijven terwijl aanvallen op consumenten met amper 4 procent steeg. Cybercriminelen begrijpen steeds beter dat bedrijven meer betalen vergeleken met consumenten.

De aanvallen op bedrijven variëren van trojans, ransomware en adware, allemaal eerder consumentenachtige malware. Ook het aantal gevallen van cryptojacking waarbij een computer in het geheim cryptomunten mijnt, groeit in populariteit.

Bank trojan

Bank trojan-aanvallen werden het meest van allemaal gedetecteerd in het afgelopen kwartaal en groeide maar liefst 84 procent vergeleken met Q2 2018. Heel wat oude aanvallen beleven volgens Malwarebytes een renaissance terwijl ook nieuwe varianten opduiken.

Emotet, een geavanceerde modulaire bank trojan die vooral als drager dient voor andere bank trojan aanvallen, werd 37 procent meer gedetecteerd dan het kwartaal ervoor. Ransomware is met 88 procent gegroeid voor bedrijven, ondanks eerdere berichten dat het aan populariteit verliest. Wat betreft consumenten is er wel een lichte daling vergeleken met Q2 2018.

Malwarebytes verwacht dat hackers steeds creatiever zullen worden in het volgende kwartaal. Zeker wanneer het gaat om het gebruik van gestolen informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home