Bedrijven hebben nog te weinig besef van IoT-bedreigingen

iot security

Ruim 86 procent van de IT- en security-besluitvormers wereldwijd gelooft dat organisaties hun bewustzijn van Internet of Things (IoT)-bedreigingen moeten verbeteren. Toch heeft nog geen 14 procent een compleet, organisatiebreed besef van dit type bedreigingen. Dit blijkt uit onderzoek van securityexpert Trend Micro onder 1.150 IT- en security-bestuurders uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Veel bedrijven hebben volgens het onderzoek onvoldoende IT-besef en stellen zich daarmee in toenemende mate bloot aan potentieel schadelijke cyberaanvallen. Zeker 59 procent van de aanvallen richt zich op kantoorapparatuur, gevolgd door productie-omgevingen en de supply chain.

Als cybercriminelen eenmaal via bijvoorbeeld een draadloze printer hebben ingebroken, is de kans groot dat zij ook toegang krijgen tot de achterliggende bedrijfsnetwerken om nog meer schade aan te richten.

Bewustzijn vergroten

“Het is een stap in de juiste richting dat IT-leiders de noodzaak inzien van het vergroten van het bewustzijn binnen de organisatie. We raden zakelijke leiders aan duidelijk te erkennen welke IoT-security-uitdagingen van invloed zijn op hun bedrijf en op basis daarvan te investeren om hun security-doelen te kunnen realiseren”, zegt Kevin Simzer, Chief Operating Officer bij Trend Micro.

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat inzake de veiligheid van hun organisatie de meeste aandacht uitgaat naar het monitoren van afwijkend gedrag en het beheren van kwetsbaarheden. Voor zo’n 37 procent is dat eerder nattevingerwerk. Zij geven aan niet altijd de security-behoeften te kunnen definiëren, vóórdat IoT-oplossingen worden geïmplementeerd.

Uit een eerder onderzoek bleek afgelopen jaar dat het aandeel van bedrijven dat gebruik maakt van IoT-toepassingen in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld is. Waar het percentage toen nog op twaalf procent lag, is dat inmiddels uitgegroeid tot 29 procent. Dat blijkt uit de IoT Barometer 2017/18 van Vodafone waaraan 1.278 bestuurders uit twaalf landen deelnamen.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home