Avast stopt met verkoop gebruikersdata na schandaal

Antivirusbedrijf Avast stopt dochterbedrijf Jumpshot, dat pas betrapt werd op de verkoop van gebruikersgegevens van de antivirusspecialst aan derden. De medewerkers komen op straat te staan.

Eerder deze week raakte bekend dat Avast voor miljoenen dollars gegevens van zijn gebruikers aan derden verkocht. Dat deed de antivirusspecialist via Jumpshot, een dochterbedrijf dat het in 2015 oprichtte. De ontdekking deed bij het grote publiek heel wat stof opwaaien, precies omdat een endpoint-antivirustool zoals die van Avast net geacht wordt gebruikers te beschermen van dergelijke praktijken.

Stekker uit Jumpshot

Avast-CEO Ondrej Vlcek reageert nu op het voorval. In een blog biedt hij zijn verontschuldigingen aan en neemt hij meteen maatregelen. De verkooppraktijk wordt gestopt, en Avast trekt definitief de stekker uit Jumpshot. VLcek stelde naar eigen zeggen eerder al vast dat het dochterbedrijf niet functioneerde in lijn met de privacyvereisten die Avast aan zichzelf oplegde. Waarom hij in dat geval pas actie ondernam na een publiek schandaal, is minder duidelijk.

De CEO benadrukt evenwel dat zowel Avast als Jumpshot steeds binnen de grenzen van de wet hebben gefunctioneerd, en dat de twee bedrijven helemaal GDPR-compliant waren. Jumpshot wordt desalniettemin opgedoekt, zonder dat Avast daarbij plannen lijkt te hebben om een deel van de functionaliteit van het bedrijf over te nemen. De honderden Jumpshot-werknemers komen zo op straat te staan.

Gedetailleerde data

Jumpshot claimde data van 100 miljoen toestellen te bezitten en verkocht die gegevens aan grote spelers zoals Google, Microsoft en Yelp. Data die vergaard werd, bevatte Google-zoekopdrachten, browsergeschiedenis en locatiedata, allemaal voorzien van tijdscodes. Jumpshot bood gebruikersdata aan met een nauwkeurigheid tot op individuele clicks op bepaalde websites.

Vlcek hoopt het vertrouwen te herstellen door de drastische maatregel. De vraag is of de zet volstaat: de antiviruswereld is erg competitief en er bestaan veel alternatieven voor Avast die niet rijk zijn geworden door de spioneren op hun gebruikers.

Lees ook het originele stuk: Avast verkoopt gebruikersgegevens voor miljoenen dollars

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home