Apple-leverancier TSMC: “WannaCry-variant heeft onze fabs platgelegd”

TSMC

TSMC heeft meer uitleg gegeven bij het incident van afgelopen weekend waardoor zijn fabs twee dagen lang stil lagen. De chipfabrikant werd geveld door een variant van het WannaCry-virus.

In een eerdere verklaring gaf TSMC aan dat een operationele fout had geleid tot de infectie van de computersystemen in enkele fabrieken, waardoor die moesten worden stilgelegd. Sinds maandag zijn alle fabs weer operationeel. Het bedrijf voorspelt een hap van 3 procent uit de kwartaalomzet als gevolg van de panne.

Bloomberg meldt ondertussen dat de infectie als een variant van WannaCry is geïdentificeerd. WannaCry is de ransomware die iets meer dan een jaar geleden wereldwijd voor chaos zorgde en meer dan 230.000 computers in totaal gegijzeld nam. Het is meer bepaald de EternalBlue-exploit die deel uitmaakte van WannaCry, die nu ook bij de aanval op TSMC voor de snelle verspreiding zorgde.


Lees dit: Chipfabrikant TSMC geveld door virus, fabs liggen twee dagen stil


Geen virusscan

De malware kwam op de systemen van TSMC terecht nadat een leverancier een besmet stuk software in het netwerk had geüpload, zonder een virusscan. Het virus verspreidde zich als een lopend vuurtje over de fabs in Tainan, Hsinchu en Taichung.

Het virus trof productietools en gerelateerde systemen die gebruik maken van Windows 7 met ongepatchte lekken. Daardoor konden deze tools tijdelijk niet worden gebruikt. TSMC benadrukt dat de systemen met productinformatie en klantendata nooit in gevaar waren.

De getroffen systemen werden ondertussen gepatcht. De enige vraag die nu nog rest, is wie het op de chipfabrikant gemunt had.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company  is de grootste onafhankelijke chipbakker ter wereld en hofleverancier voor de A-processor in de iPhone van Apple. TSMC haalde in 2017 een vijfde van zijn omzet uit de samenwerking met Apple, maar levert ook aan tal van andere bedrijven, waaronder grote spelers als AMD, Broadcom, Nvidia en Qualcomm.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home