Apple eist dat apps vanaf 8 december privacylabels toevoegen

Met de aankondiging van iOS 14 maakte Apple een verzameling aan privacyfuncties bekend. Deze week geeft Apple aan nog een nieuwe functie toe te voegen. Vanaf 8 december is het verplicht voor developers om labels met beveiligingsinformatie toe te voegen aan hun apps. 

De labels zijn te vergelijken met voedingswaarde etiketten waarop de lijst met ingrediënten en voedingswaarde vermeld staat. De privacy labels moeten voordat je de app downloadt een idee geven van wat er binnen de app gebeurt. Op de labels moet staan welke informatie een app verzamelt en dat visueel weergeven op de app-pagina. Op dezelfde manier dat je in de supermarkt kijkt naar de voedingswaarde van een product, kun je voortaan in de app store zien welke informatie een app verzamelt. 

Om hun apps te blijven uitgeven en updaten, zijn ontwikkelaars verplicht om informatie te verstrekken over welke gegevens ze gebruiken. Doordat ontwikkelaars deze informatie zelf moeten opgeven, is er alsnog een kans dat ze onjuiste informatie verstrekken en in realiteit meer data verzamelen dan vermeld staat. 

Duidelijk inzicht in welke informatie verzameld wordt

Apple maakt de nieuwe privacy functie bekend via zijn Developer site. Developers zijn verplicht alle informatie die zij en hun externe partners verzamelen op te geven. Ook roept Apple ontwikkelaars op om hun labels up-to-date te houden. 

Als een app jouw precieze locatie moet weten om te werken, weet je dat al voordat je de app downloadt. En als de GPS functie ooit wordt verwijderd van de app, moet er een nieuw label komen dat laat zien welke gegevens er op dat moment worden verzameld. Als een app van plan is jouw locatie constant in de gaten te houden, weet je dat al voordat de app op je smartphone staat. 

Met het invoeren van de privacy labels wil Apple zijn gebruikers op een makkelijke en overzichtelijke manier op de hoogte stellen van hoe ze in de gaten worden gehouden en welke informatie apps van hen verzamelen. Op dit moment moet een gebruiker binnen de app zelf al toestemming geven voor het gebruiken van hun gegevens. Dankzij de nieuwe labels weten gebruikers ook voor het downloaden al welke informatie de app verzamelt. 

Ontwikkelaars kunnen de informatie voor de labels vanaf nu toevoegen. Uiterlijk 8 december moet elke app voorzien zijn van de juiste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home