AMD lanceert patch voor Spectre-veiligheidsprobleem

De chipmaker heeft een patch klaar, een variant op de microcode van Spectre. De patch valt samen met een Spectre-patch voor Windows 10 die Microsoft tegelijk uitrolt. Beide updates moeten ervoor zorgen dat variant 2 van het Spectre-probleem aangepakt worden.

Windows-gebruikers zijn voortaan beveiligd tegen een Spectre-variant dankzij een dubbele patch van zowel AMD als Microsoft. AMD introduceert nieuwe microcode die chips aanpakt tot de allereerste Bulldozer-producten in 2011. Klanten kunnen de microcode binnen halen door een BIOS-update te starten die door de fabrikant wordt voorzien.

Begin 2018 werd er naast Meltdown twee varianten van Spectre ontdekt, twee grote veiligheidslekken die ervoor zouden kunnen zorgen dat gevoelige informatie zoals wachtwoorden bekend raken. Honderden miljoenen chips hadden last van deze fouten, zowel bij Intel, AMD als ARM-gebaseerde chips. Enkel Meltdown is uniek voor Intel-chips.

Variant 1 van de Spectre-bug werd eerder dit jaar al aangepakt door Microsoft met een aanpassing in het Windows-besturingssysteem. Variant 2 wordt nu aangepakt door AMD en Microsoft. AMD heeft hiervoor actief moeten samenwerken met verschillende klanten en partners om de combinatie van een OS-update en BIOS-update mogelijk te maken op grote schaal, meldt CNET.

Ondertussen werkt concurrent Intel ook haastig verder aan veiligheidspatches, maar ondervindt het problemen met toestellen die na de patch opeens fout functioneren. Vorige maand bracht Intel het nieuws dat 100% van al hun chips van de afgelopen vijf jaar een patch hebben gekregen. Wat betreft oudere chips, vergaat het Intel minder goed ondanks eerdere beloftes.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home