AMD gaat AM5-socket zeker tot 2027 ondersteunen

AMD geeft aan dat het zeker nog tot 2027 nieuwe processors zal lanceren die passen in de AM5-socket. De nieuwste generatie van desktopprocessors voorzien voor die socket, zou bovendien een sprong in efficiëntie maken.

AMD laat in aanloop naar de lancering van de Ryzen 9000-desktop-CPU’s weten dat de bijhorende socket nog verschillende jaren gegarandeerd ondersteund wordt. Aanvankelijk garandeerde AMD dat de AM5-socket nog tot volgend jaar actueel zou blijven. Nu verschuift die deadline naar 2027.

De AM5-socket volgde AM4 op, en ondersteunt de huidige Zen 4-chips alsook de volgende generatie van Ryzen met Zen 5. Eigenaars van een systeem met een AM5-moederbord, kunnen dus hun oude CPU vervangen door een nieuw exemplaar zonder verdere modificaties aan hun systeem. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld professionals die willen upgraden naar een efficiëntere chip met meer kernen, om een boost in redersnelheid te ervaren.

Stokpaardje

Lange ondersteuning voor sockets was van de lancering van de eerste Zen-chips een stokpaardje van AMD. Dat was één van de manieren waarop het bedrijf het verschil wilde maken met Intel, dat destijds zowat voor iedere nieuwe chip een nieuwe socket lanceerde.

AM4 wordt op dit moment nog ondersteund, al zijn daar toch ook enkele kanttekeningen bij te maken. Zo krijgt die socket wel nog nieuwe chips, al zijn die nieuwe CPU’s wel exclusief op oude technologie gebaseerd.

Efficiënter

De nieuwe AMD Ryzen 9000-desktopchips die voor binnenkort op de planning staan, zullen na een BIOS-update in bestaande AM5-moederborden passen. AMD belooft heel wat verbeteringen voor Ryzen 9000. Vooral de efficiëntie gaat omhoog: zowat alle modellen behalve de absolute topcomponent krijgen een lager TDP, maar zullen beter en sneller presteren.

Dat kan omdat Ryzen 9000 en Zen 5 gebruik maken van een nieuw productieproces: 4 nm van TSMC. Dat proces maakt kleinere componenten en transistors mogelijk, en die gebruiken minder stroom en genereren minder hitte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home