Frans parlement keurt AI-beveiliging op 2024 Olympische Spelen in Parijs goed

38 maatschappelijk groepen lanceerden een klacht, maar Frankrijk drukt door met het gebruik van algoritmes voor videobewaking tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024

Na een goedkeuring door Franse senatoren in januari werd de voorgestelde wet nu officieel goedgekeurd. Hiermee kan de overheid geautomatiseerde analyse van bewakingsvideo’s autoriseren van zowel vaste camera’s als drones. Het wetsvoorstel laat het specifiek toe op een experimentele basis tot en met 30 juni 2025, ruim na de Olympische Spelen in Parijs van 26 juli tot 11 augustus 2024.

Het goedgekeurde voorstel laat toe om heel specifiek de veiligheid van culturele, recreatieve en sportieve evenementen te monitoren, afhankelijk van hun grootte en omstandigheden. Er wordt ook rekening gehouden met het risico op terrorisme of serieuze gevaren richting personen om te bepalen wanneer AI-beveiliging mag.

European Center for Not-for-Profit Law (ECNL), European Digital Rights (EDRi), Amnesty International France en 35 andere groepen dienden een klacht in tegen het AI-bewakingsplan van Frankrijk in een open brief.

Volgens hen definieert de GDPR biometrische data als een psychische, fysiologische of gedragskarakteristiek dat kan leiden tot de identificatie van een persoon. “Camera’s die worden aangedreven door algoritmes, moeten fysiologische zaken en gedrag opnemen om te kunnen werken. Een individu isoleren op een achtergrond vraagt om een unieke identificatie.”

Ondanks dat de wet verloopt in 2025, heeft het collectief schrik dat de wet daarna telkens wordt verlengd. Dat was zo ook volgens hen bij de 2012 Olympische Spelen in Londen en de 2018 FIFA Wereldbeker in Rusland.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home