Telewerk en cybersecurity zijn niet altijd te verzoenen

security check point

Binnen cybersecurity geldt de vuistregel dat hoe gevoeliger je systeem is, hoe minder je wilt dat het verbonden wordt met het internet. Nu we met zijn allen zoveel mogelijk moeten thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is een internetverbinding essentieel. Voor veel bedrijven kan dat beveiligingsproblemen opleveren.

Thuiswerken brengt vooral uitdagingen met zich mee voor medewerkers die werken aan de vitale infrastructuur binnen een bedrijf en medewerkers die werken met sterk beveiligde netwerken. In sommige van deze gevallen is het zelfs geen optie om op afstand te werken

Bedrijven met gevoelige data beperken vaak hun externe connecties en segmenteren hun netwerken. Zo voorkomen deze bedrijven dat hackers toegang krijgen tot hun systemen. Sommige bedrijven koppelen hun meest belangrijke machines zelfs volledig los van het internet.

Maatregelen voor veilig werken op afstand

Nu de overheid ons oproept om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, moeten bedrijven maatregelen nemen om hun systemen ook op afstand te beschermen. Om zich goed voor te bereiden op het werken op afstand, is het belangrijk voor bedrijven om maatregelen te nemen. Bedrijven en medewerkers kunnen nakijken of hun netwerken bijgewerkt zijn naar de nieuwste versie, multifactor-authentificatie instellen en externe toegang uittesten.

Waar deze maatregelen werken voor de meeste bedrijven, is het niet zo eenvoudig voor bedrijven met een vergroot risico. Onder deze groep vallen onder andere elektriciteitsbedrijven, olie- en gasbedrijven en fabricagebedrijven. Voor deze sectoren gaan werk op afstand en veiligheid niet samen.

Wake-up call voor bedrijven

Volgens beveiligingsbedrijf Dragos zijn de problemen omtrent werken op afstand en veiligheid een goede wake-up call voor bedrijven. Bedrijven moeten een manier uitvinden om werkzaamheden voort te zetten voor diensten die niet kunnen stilvallen, zoals elektriciteit, water en afvalwater, zelfs als het niet mogelijk is fysiek aanwezig te zijn. 

Op dit moment is het voor bedrijven in kritieke sectoren onmogelijk voor medewerkers om op afstand te werken. In deze gevallen is het belangrijk om blootstelling van medewerkers aan het virus zoveel mogelijk te beperken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bedrijven kunnen infectie van medewerkers tijdens het werk zoveel mogelijk voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers in ploegen te laten werken en zoveel mogelijk fysieke afstand te bewaren. Het is echter onmogelijk om medewerkers ook in hun vrije tijd beperkingen op te leggen.

Wanneer we de werkzaamheden vergelijken met veel andere beroepen in onder andere de zorg en voedingsmiddelenindustrie, plaatst dat het probleem in perspectief. Werken op afstand brengt serieuze problemen met zich mee voor sterk beveiligde werkplekken, maar voor veel andere sectoren is het een onmogelijke luxe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home