450 miljoen pogingen tot cyberaanvallen ondernomen tegen Olympische Spelen Tokyo

Olympische Spelen

NTT laat weten dat de Olympische Spelen in Japan maar liefst 450 miljoen keer digitaal werd aangevallen. Alle pogingen werden succesvol gestopt, waardoor de Olympische Spelen digitaal vlekkeloos zijn verlopen. 

De tribunes in Japan mogen dan zo goed als leeg hebben geoogd, de Olympsiche Spelen waren digitaal toch een populaire trekpleister. Tijdens de spelen ondernamen cybercriminelen heel wat pogingen om het evenement stil te leggen of moeilijkheden te bezorgen. Nippon Telegraph and Telephone (NTT) wist gelukkig alle 450 miljoen pogingen te onderscheppen. 

NTT weet perfect hoeveel pogingen tot cyberaanvallen er werden ondernomen, aangezien het bedrijf instond voor de telecommunicatiediensten en netwerkbeveiliging van het evenement. 

Veel digitale toegangswegen 

In een blogpost legt Andrea MacLean, van NTT, uit waarom de Olympische Spelen zoveel ongenodigde gasten trok: “Cybercriminelen zagen de Spelen als een waardevol doelwit, waarin downtime niet werd gepermitteerd. Criminaliteit kijkt tenslotte naar de mogelijkheden. En als verbonden stadions, platformen voor het betrekken van fans en complete digitale replica’s van sportlocaties en de evenementen zelf de norm worden, is er een overvloed aan IT-infrastructuur en data om de pijlen op te richten.”

Volgens het bericht werd NTT via verschillende mogelijkheden aangevallen: de Emotet-malware, phishingmails en valse websites die leken alsof ze met de Olympische Spelen geassocieerd waren. NTT vult hier zelf nog op aan dat cybercriminelen probeerden DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen te lanceren. 

lees ook

DDoS-aanvallen: het gevaar schuilt in het onschuldige

Hoewel alle aanvallen tijdig werden gestopt, is het aantal pogingen toch verbazingwekkend. Het aantal lag namelijk 2,5 keer hoger dan tijdens de Olympische Zomerspelen van Londen in 2012. 

Goede voorbereiding 

NTT deelt mee dat het cyberbeveiligingsteam al verschillende opleidingen volgde, voor het evenement plaatsvond. Het bedrijf trok voor de Olympische Spelen 10.000 IT’ers uit de kast, om alles in goede banen te leiden. 650 werden op locatie ingezet, 350 in het technologisch operationeel centrum en 90 in het beveiligingscentrum.  

De FBI waarschuwde de betrokken partners bij de Olympische Spelen ook al voor een reeks aan mogelijke aanvallen die cybercriminelen tijdens het evenement konden inzetten. 

Een gewaarschuwd man is er twee waard, door de goede voorbereiding wist NTT dan ook alle aanvallen tegen te houden. Dat wijst nog maar is op het belang van cybersecuritytrainingen. Gelukkig zet ondertussen al de overgrote meerderheid van organisaties in op bewustmaking rond phishing, volgens Sophos. Toch kan er in Belgische ondernemingen nog heel wat beter. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home