40% Vlaamse kmo’s kampte met onbruikbare ict-systemen na cyberaanval in 2021

Vorig jaar werd net geen twaalf procent van de Vlaamse bedrijven slachtoffer van een cyberaanval. Deze cijfers maakt Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, bekend.  

“We zien dat vooral kleine ondernemingen zicht te weinig wapenen tegen cyberaanvallen”, vertelt Hilde Crevits. Crevits ging na hoe het gesteld is met de cyberbeveiliging van Vlaamse bedrijven en dat bracht haar tot deze conclusie.

Vlaamse kmo’s hebben volgens Crevits nog werk met het installeren van een goede beveiliging voor verschillende onderdelen van de IT. Ze haalt bijvoorbeeld de beveiliging van software, applicaties, wachtwoorden en gegevens aan.

Kmo’s krijgen aanmoediging  

Hoewel de cyberaanvallen in Vlaanderen voornamelijk gericht waren tegen grote bedrijven, ondervinden deze bedrijven geen grote problemen. Wordt daarentegen een Vlaamse kmo getroffen, dan ligt in heel wat gevallen het computersysteem plat. Verder gingen bij 20 procent van de aanvallen bedrijfsgegevens verloren. Bij één op tien van de getroffen kmo’s werden bovendien gegevens gestolen.

Crevits wil Vlaamse kmo’s aanmoedigen de cyberbeveiliging te verhogen door de ‘Cybersecurity verbetertrajecten’ van VLAIO breder toegankelijk te maken. Dat is niet het enige initiatief dat Crevits neemt: “Opdat onze bedrijven zich beter en meer zouden beschermen tegen cybercriminaliteit, hebben we beslist om enkele subsidievoorwaarden aan te passen. Ik roep iedereen op daar nuttig gebruik van te maken.”

lees ook

De tijd tikt om Belgische kmo’s klaar te maken voor een golf van cyberaanvallen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home