Bijna 3 op 5 bedrijven wil niet samenwerken met datalekslachtoffers

datalek

Bedrijven die slachtoffer worden van een datalek, riskeren moeilijker nieuwe contracten binnen te halen. 57% van de Benelux-bedrijven wil namelijk nooit nog samenwerken met een getroffen bedrijf.

In een recent onderzoek bij 90 Benelux-bedrijven (75 kmo’s, 15 enterprise) stelt Kaspersky dat datalekken de reputatie van bedrijven ernstig kunnen schaden. Naast de nodige herstelkosten moeten bedrijven op korte en middellange termijn rekenen op verloren omzet. Bijna drie op vijf (57%) bedrijven is van mening dat ze nooit zouden samenwerken met een bedrijf waar een datalek heeft plaatsgevonden.

Er lijkt een kloof te bestaan tussen wat bedrijven verwachten van hun leveranciersnetwerken en de garanties die zij bereid zijn hun klanten te bieden. Verrassend genoeg verklaarde een vijfde (20%) van de bedrijven niet te verwachten dat er naar hun securityparameters zal worden gevraagd bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Een cyberverzekering kan bedrijven helpen om er na een aanval weer bovenop te komen. Uit het onderzoek blijkt echter dat bedrijven vaak nog geen gebruik maken van een cyberverzekering: minder dan een kwart (24%) van de bedrijven in de Benelux heeft een verzekering afgesloten voor risicobeheer door derden of heeft een cyberweerbaarheidsverzekering. 

lees ook

Laat je eens hacken: het wat en waarom van pentests

Jornt van der Wiel, Security Researcher bij Kaspersky: “Cyberaanvallen op de logistieke keten worden steeds geavanceerder en complexer en treffen verschillende sectoren. Aangezien meerdere leveranciers kunnen bijdragen aan één product of dienst, kan het erg moeilijk zijn om het risico te beperken.”

Daarom is het essentieel dat bedrijven beschikken over goed gedocumenteerde, begrepen en geoefende plannen en processen, zodat ze klaar zijn om te reageren wanneer zich een cyberincident of -crisis voordoet om de schade zo snel mogelijk te kunnen herstellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home