1 op 3 nijverheidsbedrijven heeft geen plan klaar bij cyberaanval

In een onderzoek van Trend Micro blijkt dat vorig jaar 26 procent van de nijverheidsbedrijven in ons land met cybercriminaliteit werd geconfronteerd. Meer dan één op drie heeft geen response protocol klaar bij zo’n cyberincident en meer dan de helft van de werknemers is niet of onvoldoende op de hoogte indien er toch zo’n protocol wordt toegepast.

In een lokaal onderzoek van Trend Micro bij 104 industriële bedrijven in België heeft maar 62 procent een plan klaar wanneer een cyberaanval hen zou treffen. De helft van de bedrijven actief in transport & logistiek, productie, olie & gas, chemie alsook de maritieme en spoor- en luchtvaartindustrie kwamen al in aanraking met cybercriminaliteit, waarvan 26 procent het afgelopen jaar.

71 procent van de ondervraagde bedrijven beseft dat een cyberincident een significante impact kan hebben op de productiefaciliteit. Bij acht procent van de bedrijven die vorig jaar werden getroffen, had de cyberaanval een negatieve impact door uitval van productiesystemen.

Gedeelde visie binnen IT en OT

De nijverheidsbedrijven beseffen dat ze kwetsbaar zijn en 56 procent verwacht daarom ook het komende jaar met cybercriminaliteit geconfronteerd te worden. Topprioriteit bij meer dan de helft van de ondervraagden is daarom een gedeelde visie op en inzicht in cybersecuritysystemen binnen IT en OT (operationele technologie).

“In België zien we dat bedrijven verschillende beveiligingstools gebruiken die onvoldoende inzicht geven in de complexiteit en reikwijdte van beveiligingsincidenten. Zeker voor industriële bedrijven met een hoog risico op productie-uitval is een snelle en efficiënte aanpak bij security incidenten van cruciaal belang. We moeten er dan ook voor zorgen dat er geen kloof ontstaat inzake bewustzijn omtrent cyberbeveiliging tussen IT en OT”, zegt Steven Heyde, regional director Benelux bij Trend Micro.

Het volledige rapport inclusief internationale cijfers kan je hier raadplegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home