In totaal leveren 17 zendmasten een compleet 5G-bereik over heel Leuven. De politie van Leuven, imec en KU Leuven gebruiken het netwerk om testen uit te voeren.
Dankzij een tijdelijke licentie van het BIPT test Telenet vanaf vandaag 5G over heel Leuven. De zendmasten situeren zich rond de imec-site, KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten, de site rond De Hoorn aan de Vaart en het bedrijvenpark in Haasrode. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om een privé-5G-netwerk voor testdoeleinden.
Telenet werkt samen met imec aan heel wat toepassingen waar 5G een sleutelcomponent is. Denk maar aan de logistieke sector, robotica, gezondheidszorg, virtual reality, mobiliteit of het tracken en tracen van kostbare materialen. Dankzij de lage latency kan 5G processen op een betrouwbare manier automatiseren.
Een voorbeeld van zo’n project bij imec is ‘5G Blueprint’ waar vrachtwagens zonder chauffeur vanop een afstand worden bestuurd in een corridor die loopt tussen de logistieke centra van Antwerpen en Rotterdam. Een ander project, ‘Live-G’ testen beide partijen hoe 5G een rol kan spelen tijdens de captatie en het live doorsturen van beelden van een sportwedstrijd.
KU Leuven
KU Leuven gebruikt het 5G-testnetwerk om het gebrek aan bepaalde glasvezelverbindingen naar een aantal studentenresidenties op te lossen. Vandaag gebruiken die een straalverbinding of radioverbinding tussen twee antennes, waardoor stoorzenders en weersomstandigheden een impact kunnen hebben op de snelheid van het internet. Met 5G wil de universiteit in de toekomst ook inzetten om nieuwe gebouwen of gebouwen die gerenoveerd worden tijdelijk aan te sluiten op het netwerk.
“5G kan niet alleen voordelig zijn voor onze eigen infrastructuur als alternatief voor straalverbindingen, maar ook onze onderzoekers kunnen er baat bij hebben. Denk aan onderzoek op moeilijk bereikbare locaties: bv. wateronderzoek in de vrije natuur, of veldonderzoek in afgelegen boomgaarden zonder bekabeld netwerk”, aldus ir. Herman Moons, KU Leuven – ICTS
“Via een mobiele 5G-kit zouden ze makkelijk ter plaatse rechtstreeks data kunnen capteren en in real-time doorsturen naar het onderzoekslabo. De proof-of-concepts die we nu ontwikkelen zijn zeer interessant om kennis op te bouwen voor KU Leuven met betrekking tot 5G-technologie.”
Politie van Leuven
Ook de politie van Leuven test het 5G-netwerk. In samenwerking met Telenet installeerde het camera’s in het park De Bruul die gebruikt worden tegen sluikstorters en tegen andere vormen van overlast. De camera’s maken verbinding via 5G wat de politie extra flexibiliteit geeft op vlak van plaatsing.
Commissaris Marc Vranckx, woordvoerder Politie Leuven: “De politie heeft niet overal een vast netwerk voorhanden om snel en permanent camerabeelden te maken van hoge kwaliteit. We daagden Telenet uit om te bewijzen dat 5G in zo’n situaties een volwaardig alternatief kan zijn. Dat blijkt het geval te zijn: de beelden komen haarscherp onze controlekamer binnen. In vergelijking met 4G hoeven we dus niet in te boeten op kwaliteit. Bovendien kunnen we de camera’s permanent bekijken.”