Orange start testfase glasvezelnetwerk bij 5.000 woningen in Elsene

orange winkel

Orange Belgium is gestart met de testfase voor de uitrol van een glasvezelnetwerk bij 5.000 woningen te Elsene.

De Belgische telecomprovider Orange is gestart met de testfase voor de uitrol van glasvezel. Het bedrijf zal 5.000 woningen in Elsene vanaf dit jaar verbinden op zijn glasvezelnetwerk, en het proces hiervan evalueren. Het uiteindelijke doel is om tegen 2040 de uitrol verder uit te breiden naar Wallonië en andere Brusselse deelgemeentes. Dat is nog een heel eind ver, maar volgens Orange is haast en spoed, zelden goed.

Orange kan dankzij de uitrol van het Hybrid Fiber Coax-netwerk (HFC) momenteel al netwerksnelheden tot 1 Gbps aanbieden, wat voor de meeste huishoudens al ruim voldoende is. Toch zet de telecomprovider nu sterk in op fiber om nog hogere snelheden te kunnen aanbieden.

Geen haast

Orange Belgium start met de uitrol van glasvezel in een proeffase voor 5.000 woningen in Elsene. Die test moet hen helpen om de juiste apparatuur te kiezen, het netwerk uit te tekenen en de manier van werken te evalueren. In 2025 gaan ze fiber verder uitbreiden naar Wallonië en andere Brusselse deelgemeenten. De provider heeft 2040 als deadline voor zijn fibernetwerk, wat een langdurig project is in vergelijking met Proximus en Telenet.  

lees ook

Proximus en Telenet willen samen Vlaamse dorpen van glasvezel voorzien

Isabelle Vanden Eede, verantwoordelijke merkenbeleid en communicatie bij Orange Belgium, vindt het positief dat Orange minder gehaast is dan de concurrentie. “We moeten de consument niet te hard storen en niet onder druk zetten om naar fiber te gaan. We kunnen ons net heel goed uitdokteren, met oog voor innovatie en minder energieverbruik. De retailklant vraagt vandaag ook geen 10 Gbps, wel een stabiel net dat voldoet aan de noden van vandaag à la Netflix en gaming”, vertelt ze aan De Tijd.

Glasvezel in België

België loopt achter als het gaat over de dekkingsgraad van glasvezel (25% in 2023). Hiermee zitten we nog ruim onder het Europese gemiddelde van 64 procent. Dat ligt volgens technologiefederatie Agoria niet aan de telecombedrijven: zij investeren tot dertig procent van hun omzet in infrastructuurwerken.

De aanleg van glasvezel is dan ook complex en duur. Recent werd de Gigabit Infrastructure Act (GIA) goedgekeurd, die de aanleg van glasvezel moet vereenvoudigen. Daarnaast zette het BIPT de deur op een kier voor samenwerkingen, zodat providers de kosten voor de aanleg kunnen drukken. Zo willen ook Promimus en Telenet samen glasvezel uitrollen buiten de Vlaamse steden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home