Tegen 2025 zou 44 procent van de Europese bevolking gebruik maken van 5G-technologie. Daarmee loopt Europa ver achter op Aziatische landen en de Verenigde Staten.
In zijn ‘Mobile Economy Report Europe 2022’-onderzoek laat GSMA zijn licht schijnen over de voortuitgang van 5G in Europa. Het onderzoek heeft gemengde conclusies. Enerzijds lijkt de adoptie van 5G eindelijk op kruissnelheid te komen op het continent, maar anderzijds gaat het nog steeds te traag vooruit.
Uitgedrukt in cijfers bedroeg de netwerkdekkingsgraad van 5G-netwerken in 2021 ongeveer 47 procent in Europa. Tegen 2025 zou dat zeventig procent moeten zijn. GSMA verwacht tegen dan ook 311 miljoen actieve 5G-verbindingen, wat zou betekenen dat ongeveer 44 procent van de totale Europese bevolking zich kan aansluiten op 5G-netwerken.
Europa loopt achter
De cijfers tonen dat Europa op de goede weg is, maar dat de achterstand op andere economische grootmachten nog steeds aan het groeien is. GSMA maakt de vergelijking met Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. In deze landen zou de dekkingsgraad over drie jaar rond de 98 procent of zelfs hoger liggen. Bijgevolg zou ook meer dan zeventig procent van de bevolking in Azië actief 5G gebruiken, in de Verenigde Staten ligt de schatting op 68 procent.
De beste leerlingen van de Europese klas zijn Noorwegen, Finland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dit zijn de enige Europese landen waar de adoptiegraad van 5G al boven de tien procent uitstijgt. De gemiddelde adoptiegraad ligt op zes procent in Europa.
Inflatie en stijgende energieprijzen
Het is ook maar de vraag of Europa wel de targets van GSMA zal halen. De onderzoekers halen aan dat de stijgende inflatie, hoge energieprijzen en politieke spanningen rond de oorlog in Oekraïne de infrastructuurwerken kunnen vertragen. Europa meent wel een oplossing te hebben gevonden voor het energieprobleem: Amerikaanse techbedrijven laten opdraaien voor de kosten.
lees ook
Datacenters en de energiecrisis: wordt de cloud onbetaalbaar?
Hoe dan ook is volgens GSMA van groot belang dat Europa van 5G een topprioriteit maakt. Beleidsmakers moeten de juiste voorwaarden scheppen voor het ontwikkelen van private infrastructuur, modernisering van netwerken en digitale innovatie, concludeert GSMA.