Elektromagnetische straling van commercieel 5G-netwerk voor het eerst in kaart gebracht

mobiele antenne 5G

WAVES, een imec-onderzoeksgroep aan de UGent, heeft voor het eerst de elektromagnetische straling van een commercieel 5G-netwerk in kaart gebracht. Professor Wout Joseph bespreekt zijn meest recente bevindingen en linkt deze aan de richtlijnen van de WHO.  

Eerder schreven we een artikel over de wondere wereld van 5G en de impact hiervan op onze gezondheid. We hadden het over wat 5G en elektromagnetische straling precies is, de verschillende stralingsnormen en de voor- en nadelen van het cellulaire netwerk.  

Hoewel verschillende regio’s verschillende richtlijnen hanteren, kijkt de WAVES-onderzoeksgroep van imec vooral naar de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De wetenschappers hebben in primeur dan ook de elektromagnetische straling van een commercieel 5G-netwerk in kaart gebracht. Professor Joseph zet de nieuwe meetresultaten af tegen de blootstellingsrichtlijnen van de WHO. Deze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de ICNIRP.  

Onderzoek in Zwitserland 

Het onderzoeksteam selecteerde 15 meetlocaties binnen een straal van 400m van een 5G-antenne in Bern, Zwitserland. Hier bevindt zich namelijk één van de eerste commerciële 5G-installaties in Europa. De groep was vooral geïnteresseerd in worstcasescenario’s omwille van de vermeende gezondheidsrisico’s van het netwerk.  

Het vermogen van de antennes in Zwitserland wordt door regulatoren echter beperkt tot 8,1 watt. Hierdoor moest het team metingen extrapoleren om de resultaten te kunnen interpreteren.  

Conclusies 

De onderzoeksgroep maakte gebruik van een Massive MIMO-netwerk op de 3,5 GHz-band. Joseph geeft daarbij aan dat 5G-netwerken met een stralingswaarde van 0,04 V/m amper bijdragen aan de cumulatieve elektromagnetische stralingswaarden waaraan niet-gebruikers worden blootgesteld.  

Het mobiele netwerk is dan ook verantwoordelijk voor slechts 3 procent van de cumulatieve blootstelling van een niet-gebruiker. Dat is 5 tot 25 keer minder dan de straling door 3G- of 4G-netwerken in de buurt van diezelfde gebruiker.  

imec 5G
Bron: imec

Daarnaast blijken de 5G-stralingswaarden vergelijkbaar te zijn met die van de huidige cellulaire netwerken (2G, 3G en 4G). “Bij lage antennevermogens werd een gemiddelde waarde van 0,41V/m opgetekend, wat overeenkomt met 4.81 V/m bij 200 watt”, volgens Joseph. Hoewel deze getallen hoger zijn dan de typisch gegenereerde straling door 4G-netwerken, blijven de waarden wel beperkt tot 0,62 procent van de ICNIRP-normen.  

Ruim onder de norm van de WHO 

Alle metingen blijven dus ruim onder de richtlijnen van de WHO. “Voor onze onderzoeksgroep was het in de eerste plaats belangrijk om onze nieuwe methoden voor het meten van elektromagnetische blootstelling te kunnen valideren met behulp van een commercieel 5G-netwerk. We hebben nu voldoende bewijs dat onze metingen zeer betrouwbaar zijn, en zijn van plan om onze modellen en tools nu verder uit te breiden met extra gebruikers en toekomstige netwerkmodellen”, voegt professor Joseph toe.  

“Hoewel deze cijfers specifiek betrekking hebben op het Massive MIMO-gebaseerde 5G NR-netwerk van Swisscom in Bern, blijkt dat 5G-netwerken wel degelijk kunnen worden uitgerold binnen de normen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en het ICNIRP. Dat is een belangrijke conclusie voor alle betrokken partijen – zowel operatoren, regulatoren als het grote publiek – en zou heel wat mensen moeten geruststellen”, besluit hij.  

lees ook

Telenet test groot 5G-netwerk in Leuven met imec en KU Leuven

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.