Eén op vijf grote Belgische bedrijven overweegt privaat 5G-netwerk

Bijna één op de vijf grote Belgische organisaties is geïnteresseerd in de uitrol van een privaat 5G-netwerk op zijn sites. 60 procent gelooft dat 5G in het algemeen een belangrijke impact zal hebben op het bedrijf.

60 procent van de Belgische bedrijven met 200 werknemers of meer denkt dat 5G een belangrijke impact zal hebben op de organisatie. 18 procent is zelfs geïnteresseerd in een privaat 5G-netwerk. Dat blijkt uit een bevraging van sectororganisatie Beltug.

De resultaten zijn interessant. Langs de ene kant is de interesse in 5G duidelijk gestegen. Tijdens een eerdere bevraging in 2021 dacht slechts 47 procent dat 5G belangrijk zou zijn voor het bedrijf. Nu het spectrum in België eindelijk geveild is en 5G van toekomstbelofte naar concreet product verandert, zijn de geesten gerijpt.

5G, maar niet altijd privaat

Tien procent van de bevraagden geeft aan dat 5G nu al belangrijk is voor hun bedrijf. 3 procent verwacht dat dat binnen het jaar zo zal zijn. Dertien procent verwacht dat het nog twee jaar zal duren voor 5G voor hun onderneming relevant is en 32 procent vermoedt dat het nog wat langer zal duren. Negentien procent geeft evenwel aan dat 5G voor hun bedrijf nooit relevant zal zijn.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

Langs de andere kant is de interesse in private 5G sinds 2021 wel gedaald. Toen dacht 36 procent nog dat een vorm van private 5G interessant zou zijn, veelal met spectrum van een telecomoperator maar soms ook met eigen spectrum. Nu private 5G beschikbaar is, lijken organisaties hun huiswerk gemaakt te hebben. De conclusie daarvan is blijkbaar dat private 5G niet altijd een must is. Bijna één op de vijf grote ondernemingen blijft wel heil zien in een privaat netwerk. Dat is nog steeds een grote markt, ook in ons relatief kleine land.

Wachten op 5G Standalone

Bedrijven blijven evenwel ongeduldig wachten op de concretisering van de verschillende beloftes van 5G. De netwerken worden vandaag dan welk uitgerold, op concrete 5G-exclusieve diensten blijft het wachten. Daarvoor moeten providers immers meer doen dan 5G-antennes bouwen. Om alle voordelen waaronder netwerk slicing en betrouwbare lage latency-verbindingen op een relevante manier naar bedrijven te brengen, moet ook de back-end klaar zijn. De uitrol van zo’n 5G Standalone is volop gaande.

lees ook

Tandem inflatie en tekort aan talent vertraagt Belgische IT-projecten

Hoe dan ook beseffen bedrijven dat 5G niet iets is waarmee je verbindt, waarna er een digitale transformatie heeft plaatsgevonden. De technologie met complexe meerjarenprojecten ondersteunen. Voor die van start kunnen gaan, is het voor de meeste bevraagden toch nog wachten op concrete oplossingen en tarieven van operatoren voor de meer geavanceerde 5G-functies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home