De Belgische telecomregulator BIPT stelt wederom vast dat Belgische telecomprijzen hoog liggen in vergelijking met de buurlanden. Zorgt nieuwe speler Digi voor een kentering?
BIPT maakt ieder jaar een vergelijking van de prijzen van telecomdiensten in België met die in de buurlanden Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg. De conclusie van dat onderzoek is al jaren hetzelfde: België is een duur land voor telecom. De regulator is optimistisch dat daar volgend jaar verandering in komen dankzij Digi.
Eenzame hoogte
Eerst het rapport voor 2024. Die zijn gebaseerd op de prijzen zoals die waren in oktober en houden dus nog geen rekening met recente aangekondigde prijswijzigingen. Voor abonnementen met beperkte hoeveelheid mobiele data (< 10 GB) staat België op ‘eenzame hoogte’, concludeert BIPT, met een gemiddelde prijs van vijftien euro per maand.
Na een kort verblijf in de middenmoot trekt België een sprint naar boven bij abonnementen met 70 GB of meer. Met een gemiddelde abonnementsprijs van veertig euro per maand is enkel Duitsland duurder (50 euro). In Frankrijk betaal je ter vergelijking ongeveer tien euro per maand voor 200 GB.
lees ook
Digi lanceert in België: moeten Proximus, Telenet en Orange zich zorgen maken?
Ook wat vast internet betreft, zit België bij de duurdere landen. De prijzen starten nog relatief goedkoop als je tevreden bent met snelheden tot 50 Mbps. Wil je minstens 200 Mbps of teken je in voor een bundel, dan schieten de prijzen snel omhoog.
Zeker in de zogenaamde ‘4P’-bundels (vast internet, telefonie, tv, mobiel abonnement) kent België zijn gelijke niet. Voor zo’n type bundel betaal je in België gemiddeld tachtig euro per maand, in Frankrijk dertig euro. Het Waalse Voo, onderdeel van Orange, duwt de gemiddelde prijs dan nog naar beneden. Zonder Voo zou de prijs stijgen tot negentig euro per maand en staat België weer op eenzame hoogte.
Prijsbreker
Sinds oktober is er het één en ander veranderd op de Belgische telecommarkt. Met de intrede van Digi op 11 december heeft ons land er een vierde nationale operator bijgekregen. De lancering van Digi is niet onopgemerkt gebleven. De lage prijzen die de operator belooft, hebben onder andere Orange en Mobile Vikings er al toe genoopt hun prijzen te doen zakken of de hoeveelheid mobiele data te verhogen.
BIPT maakt zijn analyse daarom opnieuw en ziet meteen een impact van Digi. Met Digi erbij zakt de gemiddelde prijs van de duurste abonnementen plots van veertig euro per maand in plaats van 25 euro. Daarmee zakt België onder de gemiddelde prijs in Luxemburg en Nederland en is het op het één na goedkoopste land in de vergelijking. Digi lijkt zijn statuut van prijsbreker meteen waar te maken.