Cisco trekt weg uit LoRaWAN

cisco mwc

Cisco stopt met de verkoop van producten voor langeafstandsnetwerken. Een stevige klap voor de groeiende LoRaWAN-markt.

Slecht nieuws voor bedrijven met LoRaWAN-producten van Cisco. Met een korte, droge mededeling kondigt Cisco het einde van deze productcategorie aan. Vanaf 1 januari 2025 zal het niet meer mogelijk zijn om LoRaWan-gateways van Cisco aan te kopen. De netwerkleverancier belooft reeds gekochte producten wel tot 31 december 2026 te ondersteunen, al stopt de softwareondersteuning al drie jaar eerder.

De aankondiging van Cisco komt eerder als een verrassing. Tot voor kort bleef Cisco nieuwe gateways en producten voor LoRaWan-netwerken lanceren. Mogelijk heeft het te maken met de besparingen die Cisco, zoals menig groot technologiebedrijf, moet doorvoeren. LoRaWAN-klanten hoeven in ieder geval niet op een uitweg bij Cisco te hopen als het de stekker definitief uittrekt.

Lange afstand

LoRaWAN is een interessante technologie voor IoT-toepassingen. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een type WAN die gebruikt maakt van langeafstandsverbindingen om de oppervlakte die het netwerk kan bestrijken zo groot mogelijk te maken. Sensoren en apparaten kunnen zo op een energiezuinige manier over een lange afstand geconnecteerd worden. Het record staat op 1336 km, van Lissabon tot de Canarische Eilanden.

Interesse in dit type netwerk neemt toe. Analisten schatten de jaarlijkse groei van de LoRaWAN-industrie op rond de tien procent. Met Cisco verdwijnt nu wel één van de grootste leveranciers uit de markt, wat die groei een flinke tik zou kunnen toedienen. Bosch is één van de grote partijen in LoRaWAN.

Beveiligingsexperten waarschuwen wel voor LoRaWAN. Verbindingen zijn in principe versleuteld, maar een handiger hacker kan die versleuteling eenvoudig kraken. Zodra hackers toegang hebben, zijn er veel dingen die ze kunnen doen. Aanvullende beveiligingsmaatregelen en het netwerk grondig controleren zijn nodig om LoRaWan veilig te implementeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.