Volgens een rapport van FOD Economie staat Belgie op de laatste plaats binnen de EU voor de uitrol van glasvezel. Desondanks heeft het gros van de bevolking toegang tot performant internet.
In het Digital Economy-rapport neemt FOD Financien het Belgische digitale landschap onder de loep. Over het algemeen krijgt ons land een positieve evaluatie, al zijn er aandachtspunten. De beschikbaarheid van glasvezel en ‘gigabitinternet’ is in Belgie veel lager dan in de andere EU-landen. Voor de uitrol van glasvezel staat Belgie zelfs op de laatste plaats.
De dekkingsgraad van FTTP-glasvezel, een netwerk dat voor honderd procent uit glasvezel bestaat, bedroeg in 2024 dertig procent. Ondanks een stijging van zes procent ten opzichte van 2023 zit Belgie ver onder het Europese gemiddelde van 69 procent. Van de 27 lidstaten van de Europese Unie doet niemand slechter dan Belgie. Roemenie is Europees kampioen met 95 procent.
Voor snel internet moet je dan ook niet in Belgie zijn. Verbindingen met een snelheid van 1 Gbps of meer blijven echter zeldzaam, ook al bieden de telecomproviders ze wel aan. Vijf procent van de Belgische huishoudens beschikt over het rapport over ‘gigabinternet’; het Europese gemiddelde ligt op 22 procent.
lees ook
Surfen op gigabitgolven: Belgische telecomproviders racen naar 10 Gbps
Niet snel, wel betrouwbaar
FOD Economie nuanceert de impact van de trage glasvezeluitrol op de algemene internetervaring van de Belgen. We mogen misschien dan wel niet over het snelste internet van Europa beschikken, maar de netwerken zijn over het algemeen wel betrouwbaar. De goede oude coaxkabel doet nog steeds zijn werk en ook hybride netwerken met coax en glasvezel bieden een volwaardig alternatief.
93 procent van de Belgen beschikt over een internetnetzerk met hoge capaciteit. Hiermee zit Belgie net wel in de goede helft van het peloton. Het Europese gemiddelde ligt op 82 procent. Van onze buurlanden doen Nederland (98%) en Luxemburg (95%) beter. Enkel Malta haalt een dekkingsgraad van honderd procent met hoge capaciteit.
Ook wat 5G-uitrol betreft, zit Belgie na een stroeve start mee in het Europese peloton. 2024 was het jaar van de tussensprint: de dekkingsgraad steeg ten opzichte van 2023 van veertig procent naar 96 procent. Belgie komt net boven het Europese gemiddelde uit (94,35%).