Zoom verduidelijkt nogmaals voorwaarden gebruikersdata voor training AI

Communicatieplatform Zoom heeft zijn voorwaarden opnieuw aangepast, na kritiek over het mogelijke gebruik van data voor de training van AI. Enkele nieuwe zinnen moeten gebruikers geruststellen.

Update 14/08: Zoom past zijn algemene voorwaarden opnieuw een beetje aan en benadrukt dat het geen AI-modellen zal trainen met gebruikersdata. Dat laat het bedrijf weten in aan onze redactie. “Zoom heeft zijn gebruiksvoorwaarden geüpdatet om te reflecteren dat het geen audio, video, chat, gedeelde schermen, bijlages of andere communicatie-gerelateerde klantendata zoals poll-resultaten en reacties) gebruikt om AI-modellen van Zoom of derden te trainen.” Dat statement staat nu vet gedrukt in de servicevoorwaarden.

In de praktijk verandert er niet zo veel. Zoom blijft zoals eerder aangegeven wel eigenaar van telemetriegegevens onder de noemer Service Generated Data. Dat zijn onder andere diagnostische gegevens en statistieken over productgebruik. Daarmee doet het bedrijf zoals eerder aangegeven (en gebruikelijk in de sector) wat het wil.

Origineel artikel (08/08): Nadat Zoom in maart een aantal aanpassingen deed aan de voorwaarden, zwol de kritiek gaandeweg aan, nadat bleek dat het bedrijf bepaalde data mag gebruiken om AI te trainen. Vijf maanden later zijn die voorwaarden een heel klein beetje aangepast.

Onder voorwaarden

Het bleef aanvankelijk redelijk onder de radar en was ook niet meteen groots aangekondigd, maar in maart paste Zoom zijn voorwaarden aan, vooral wat betreft het gebruik van data van zijn klanten. De zogenaamde Service Generated Data kunnen in principe gewoon worden ingezet door het bedrijf om hun AI te trainen. Onder die Service Generated Data vallen bijvoorbeeld diagnostische data of telemetrie.

Die significante aanpassingen zijn uiteindelijk toch opgepikt en kritiek bleef niet uit. Op sociale media, zoals toen nog Twitter, deelden gebruikers hun ongenoegen.

https://twitter.com/BiellaColeman/status/1688332659108257792

Kleine aanpassing

Intussen heeft Zoom gereageerd met een blogpost, waarin Chief Product Officer, Smita Hashim, de gebruiksvoorwaarden van het platform verduidelijkt. Na de online kritiek focust ze zich dan ook vooral op het gebruik van data voor het trainen van AI.

Het enige dat er eigenlijk echt is veranderd in de voorwaarden, is de disclaimer van Zoom dat bepaalde data niet worden gebruikt om AI te trainen, zonder toestemming:

  • Audio uit calls
  • Video uit calls
  • Content van chatgesprekken

De Service Generated Data beschouwt Zoom echter gewoon als de zijne en vrij om te gebruiken zoals het bedrijf dat wil. Dus ook om AI te trainen. Of die kleine aanpassing de kritiek gaat verstommen, is dus nog maar de vraag.

lees ook

Zoom roept telewerken een halt toe

Kunstmatige intelligentie

Zoom introduceerde inmiddels twee AI-functies die gebruikers nu gratis kunnen gebruiken: Zoom IQ Meeting Summary en Zoom IQ Team Chat Compose. Admins kunnen deze functies aan- en uitzetten, maar wanneer Meeting Summary bijvoorbeeld is ingeschakeld, hebben andere deelnemers aan een call twee opties: akkoord gaan of helaas niet deelnemen.

Eerder dit jaar begon Zoom al een samenwerking met AI-bedrijf Anthropic en in maart nam het bedrijf reeds een grotere stap richting AI, met de integratie van generatieve AI van OpenAI in Zoom IQ, met die nieuwe functies als gevolg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home