Xerox plant vijandige overname van HP’s raad van bestuur

Xerox

Xerox blijft volharden in zijn pogingen om HP over te nemen en nomineert elf nieuwe kandidaat-bestuursleden om de raad van bestuur van de pc-en printerfabrikant te infiltreren met leden die een overname meer genegen zijn.

Xerox kwam afgelopen november naar buiten met een bod op HP ter waarde van 33,5 miljard dollar, maar dat werd nagenoeg onmiddellijk verworpen. Ook een tweede poging stootte op verzet van HP’s raad van bestuur, waarop Xerox besloot het over een andere boeg te gooien en zich rechtstreeks tot de aandeelhouders te wenden.

Xerox is van plan om elf nieuwe kandidaten voor HP’s raad van bestuur naar voren te schuiven tijdens diens jaarlijkse aandeelhoudersvergadering deze zomer. Dat komt neer op een volledige overname van het bestuur, dat vandaag nog twaalf leden telt, maar wordt herleid tot elf wanneer voormalig CEO Dion Weisler zijn stoel verlaat.

“Aandeelhouders van HP hebben ons verteld dat zij geloven dat ons acquisitievoorstel een enorme meerwaarde zal opleveren”, zegt Xerox-CEO John Visentin in een verklaring. “Daarom hebben we een financieringsverbintenis van 24 miljard dollar en een reeks hooggekwalificeerde directiekandidaten verzameld.” Xerox maakte eerder bekend dat het 24 miljard dollar aan leningen had verzekerd om de overname te kunnen uitvoeren.

Nieuwe lei

Tot de genomineerden behoren onder meer voormalige toplui van United Airlines, Verizon, Grant Thornton en Hilton Hotels. Om de nieuwe raad van bestuur goedgekeurd te krijgen heeft Xerox de stemmen nodig van aandeelhouders met een gecombineerd belang van meer dan 50 procent.

“WIj geloven dat HP-aandeelhouders beter zullen worden bediend door een nieuwe lei van onafhankelijke bestuurders die de uitdagingen begrijpen van het runnen van een wereldwijde onderneming en de waarde waarderen die kan worden gecreëerd door de synergieën van een combinatie met Xerox te realiseren”, besluit Visentin.

Xerox verwacht dat een acquisitie van HP een omzetgroei van 1 tot 1,5 miljard dollar kan verwezenlijken op drie jaar tijd. Bovendien zou het een jaarlijkse besparing van 2 miljard dollar opleveren door consolidatie van operaties en technologieën.

Icahn

HP reageert op de plannen van HP in een reactie: “Deze nominaties zijn een zelfbedieningstactiek van Xerox om zijn voorstel vooruit te helpen, welk HP aanzienlijk onderwaardeert en een groot risico voor de aandeelhouders veroorzaakt.”

HP vermoedt dat topinvesteerder Carl Icahn achter de nominaties zit. Icahn heeft elf procent van HP’s aandelen in handen en heeft daarnaast ook een groot belang in Xerox. Volgens HP zou Icahn in vergelijking met andere aandeelhouders “onevenredig profiteren van een overname van HP door Xerox tegen een prijs die HP onderwaardeert”.

Lees ook: Topinvesteerder spoort HP aan in te gaan op Xerox-bod. Het is geen geheim dat Icahn een grote voorstander is van de samenvoeging van HP en Xerox. De man is ondertussen al maanden aan het lobbyen voor een deal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home