Wordt Safari de op één na populairste browser, voor Edge?

edge

Kan Microsoft Edge zijn tweede plaats in de populariteitsranking van browsers bijhouden? De cijfers tonen een sterke opkomst van concurrent Safari, waardoor de kloof tussen de twee plots erg klein is.

Google Chrome is, was en blijft de populairste internetbrowser op computers ter wereld. Cijfers van Statcounter voor februari van 2023 geven Chrome een marktaandeel van 66,12 procent: zo’n zes keer meer als de browser op de tweede plaats.

Interessante trend

Dat is sinds vorig jaar Microsoft Edge. Edge bouwde een comfortabele afstand op tussen rivaal Safari van Apple met een gebruikersaandeel dat al vele maanden tussen de tien en de elf procent zweeft. Safari van zijn kant flirt al lang met de grens van de tien procent, maar klimt daar zelden over. Nu ziet Statcounter een interessante evolutie. Terwijl het marktaandeel van Edge opnieuw richting de tien procent daalt, klimt dat van Safari er overtuigend over.

Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

Het verschil is klein: 10,13 procent voor Safari tegenover 10,85 procent voor Edge. De standaardbrowser van Apple wint zo aan terrein. Edge ziet de cijfers al enkele maanden dalen, Safari heeft een consistente klim ingezet. Blijft de trend aanhouden, dan is de browser die Microsoft standaard meelevert op al zijn Windows-computers niet meer de op één na populairste. De software van Apple, die slechts op een kleine fractie van systemen wordt voorgeïnstalleerd, wordt dan belangrijker.

Geen ramp, wel gênant

Voor gebruikers is dat geen ramp. Edge is net als Chrome op Chromium gebaseerd, dus voor minder ondersteuning van ontwikkelaars hoef je geen schrik te hebben. Voor Microsoft betekenen die cijfers wel een beetje gezichtsverlies, al is het moeilijk om medelijden te hebben. Microsoft Edge is een steengoede browser vinden we, en een waardig alternatief voor Google Chrome, maar Microsoft maakt er een gewoonte van om heel agressief reclame te maken voor Edge.

In de plaats van te vertrouwen op de sterkte van zijn software, probeert Redmond om Edge door eenieders strot te rammen. Dat is voldoende reden om als tegenreactie een alternatief te kiezen. Voor Bing hanteert Microsoft dezelfde strategie. Om volledig te zijn, melden we er bij dat Google geen haar beter is. Probeer maar eens met Edge naar een Google dienst te surfen en geniet van de reclame-pop-ups die je dan krijgt. Schijnbaar liggen mensen daar minder van wakker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home