Vanaf 28 maart zijn Windows-updates een stuk kleiner

windows update patch

Microsoft schakelt volgende week over op het Unified Update Platform. Hierdoor zullen Windows-updates tot dertig procent minder ruimte innemen.

Je zal het wellicht niet gemerkt, maar de beveiligingsupdate die Microsoft op 14 maart uitrolde voor Windows 11 2022-apparaten (KB5023706), was het einde van een tijdperk. Zoals aangekondigd in februari schakelt Microsoft vanaf de volgende ‘update-dinsdag’ op 28 maart over op het Unified Update Platform. Microsoft brengt hiermee beveiligings- en functieupdates naar een on-premise omgeving.

Het on-prem platform combineert cumulatieve updates met functiecode. Dat neemt de nood aan een extra update weg. Het aantal functie-updates voor eindpunclients neemt ook af. De on-prem UUP werkt verder samen met Windows Service Update Services (WSUS) en Microsoft Configuration Manager vanaf versie 2203.

Kleiner en sneller…

Dankzij het nieuwe platform zullen updatebestanden tot dertig procent kleiner worden. Hierdoor zal de installatie minder geheugen en vooral ook minder tijd in beslag nemen. Dit zal vooral bedrijven als muziek in de oren klinken, die updates nu vaak uitstellen om downtimes van systemen te vermijden. Op termijn zal het Unified Update-platform de enige manier worden om Windows 11-updates binnen te trekken.

Bij de eerste update binnen de nieuwe cyclus zit wel een addertje onder het gras. Of zeg maar een flinke adder, want je zal het UUP eerst lokaal op je apparaat moeten installeren. Hiervoor mag je je aan een stevige update van 10 GB verwachten. De update van aanstaande dinsdag zal dus wellicht wat meer tijd vergen, maar nadien moet het updaten van Windows een vlotter proces zijn.

…Maar ook beter?

Naast lichtere en snellere update hopen we dat UUP ook mee kan bijdragen aan stabielere updates. Want naar goede gewoonte heeft de update van 14 maart weer wat problemen met zich meegebracht. De kopieersnelheid is aanzienlijk vertraagd en gebruikers rapporteren ook dat ze plots meldingen krijgen dat hun apparaat niet meer voldoet aan de systeemvereisten omdat TPM 2.0 plots niet meer wordt herkend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home