Windows updatewijziging: voortaan elke drie jaar een nieuwe versie, tussendoor meer functie-updates

Windows 11

Windows 11 is niet het eindstation, er komt een Windows 12 (of hoe die ook zal noemen) binnen afzienbare tijd. De grote jaarlijkse updates maken dan weer ruimte voor meer frequente functie-updates tussendoor.

In een rapport van Windows Central claimt de publicatie volgens interne bronnen bij Microsoft dat de updatecyclus van Windows op de schop gaat vanaf volgend jaar. Nieuwe Windows-versies worden voortaan elke drie jaar gelanceerd. De meest actuele Windows-versie, vandaag Windows 11, evolueert naar frequente functie-updates tussendoor in plaats van jaarlijkse grote updates in één groot pakket.

Microsoft hanteert sinds de lancering van Windows 10 een duidelijke aanpak van halfjaarlijkse grote versie-updates. Met Windows 11 evolueerde dat al naar een jaarlijkse grote versie-update, met tussendoor functie-updates wanneer nieuwe toepassingen stabiel genoeg worden geacht door Microsoft.

Volgens het rapport zouden functie-updates vier keer per jaar uitrollen naar Windows 11 (en toekomstige Windows-versies). Zo zouden heel wat updates die voor de grote Windows-update volgend jaar (Sun Valley 3) uit de planning worden gehaald om doorheen het jaar regelmatig te verschijnen. De grote update van dit najaar, Sun Valley 2, wordt vandaag door Windows Insiders getest en wordt in de tweede jaarhelft verwacht als de laatste grote Windows-update tot de volgende nieuwe versie.

Ondersteuningsperiodes?

Hoe de ondersteuningsperiodes van alle versies zullen evolueren, valt nog af te wachten. Krijgt elke functie-update telkens een nieuwe ondersteuningsdeadline mee of krijgt de Windows-versie, vandaag Windows 11, algemeen een deadline? Het spreekt voor zich dat Microsoft hierrond zal communiceren van zodra de plannen publiek worden gedeeld.

Op de vraag wanneer de grote volgende Windows-versie (Windows 12 ?) wordt gelanceerd, is het rapport onduidelijk. Er is nog geen codenaam bekend binnen Microsoft, ook al circuleert hier en daar de naam ‘Next Valley’.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

Neem alle informatie hierboven met een korrel zout tot Microsoft de plannen officieel bekend maakt. Sowieso verandert er voor dit jaar helemaal niets aan de updatecadans en zou pas vanaf 2023 de verandering duidelijk worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home