Windows Terminal splitst tabblad in meerdere panelen

nieuwe windows terminal

Microsoft heeft een nieuwe preview gelost van zijn opensource Windows Terminal. Die is ondertussen aan versie 0.7 toe en introduceert de mogelijkheid om meerdere panelen naast elkaar te openen binnen hetzelfde tabblad.

De nieuwe versie is beschikbaar via de Microsoft Store of GitHub. Dankzij de toevoeging van panelen, kan je het Terminal-venster opsplitsen om meerdere opdrachtprompts naast elkaar te openen binnen hetzelfde tabblad.

Het venster splitst horizontaal in twee met de toetsencombinatie Alt + Shift + . Alt + Shift + + bereikt hetzelfde, maar dan verticaal. De sneltoetsen kunnen desgewenst worden aangepast in het instellingenprofiel van Windows Terminal.

Voorlopig is de functionaliteit nog beperkt, omdat gebruikers alleen hun standaardprofiel kunnen openen in een nieuw paneel. Microsoft laat wel weten dat ondersteuning voor meerdere profielen in de toekomst zal worden toegevoegd.

Tabs herschikken

Een andere opvallende vernieuwing is de mogelijkheid om tabbladen te herschikken, al is die functie voorlopig nog niet zo stabiel. Zo crasht Windows Terminal voorlopig nog wanneer je tabbladen probeert te herschikken als Administrator en durft de UI van het tabblad soms te verdwijnen tijdens het herschikken.

Andere UI-verbeteringen zijn een smallere vensterrand, die voortaan de ingestelde Windows-accentkleur krijgt, en de mogelijkheid om de applicatietitel te onderdrukken. Dat laatste verhoogt de leesbaarheid door de titels in te korten, maar levert daardoor ook minder specifieke informatie.

Tot slot werden enkele bugfixes uitgevoerd, zoals verbeteringen aan de plakfunctie en de belofte dat Windows Terminal bij het snel openen en sluiten van tabbladen minder crasht.

Techzine ging onlangs uitgebreid aan de slag met een vroege preview van Windows Terminal. Onze eerste indruk lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home