Windows 7 nog steeds ‘nagenoeg universeel’ aanwezig in bedrijven

Windows 7 Professional

Microsoft heeft de gratis ondersteuning voor Windows 7 vorige week stopgezet, maar het meer dan tien jaar oude besturingssysteem heeft zijn laatste adem nog lang niet uitgeblazen.

Uit een nieuwe studie van BitSight bij 60.000 organisaties wereldwijd blijkt dat Windows 7 nog steeds “nagenoeg universeel” aanwezig is in bedrijven.

Bijna 90 procent van de bedrijven met meer dan 10.000 werknemers gebruikt nog steeds Windows 7 op minstens één computer in de organisatie. Voor bedrijven met minder dan 1.000 werknemers valt dat percentage terug naar 61 procent.

De cijfers liggen in lijn met onderzoek dat onze redactie zelf uitvoerde naar het gebruik van Windows 7 in Belgische bedrijven. Daarbij gaf 88,1 procent van de grote bedrijven aan nog Windows 7-systemen in gebruik te hebben, tegenover 76,7 procent van de kmo’s.

Verschillen per sector

De sectoren waarin Windows 7 volgens BitSight nog het vaakst aanwezig is, zijn onderwijs (84%) en overheid (82%). De afhankelijkheid, gebaseerd op het aantal Windows 7-systemen dat nog in gebruik is, is evenwel het grootste in de gezondheidszorg. Daar draait het oude besturingssysteem in 44 procent van de organisaties nog op meer dan een vierde van de systemen, tegenover slechts 12 procent in onderwijs.

Bron: BitSight

In de gezondheidszorg is er bovendien een duidelijke correlatie met bedrijfsgrootte. 93 procent van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers gebruikt nog Windows 7, en in 45 procent van de gevallen is dat zelfs op meer dan een kwart van de actieve systemen. Een gelijkaardige trend is zichtbaar in de financiële wereld, waar 46 procent van de grote ondernemingen nog Windows 7 draait op meer dan een kwart van de systemen.

Laatste loodjes

Het is voor grote bedrijven uitdagender om van een oud platform af te stappen, door de schaal waarop ze opereren en een hogere afhankelijkheid van legacy-toepassingen. Ook in ons eigen onderzoek benadrukten respondenten dat de migratie een werk van lange adem is en het testen van compatibiliteit met legacy-apps de nodige tijd kost. Andere redenen die aan het licht kwamen, waren de kostprijs of slechte planning.

De cijfers tonen aan de ene kant aan dat Windows 7 nog wel even zal blijven voortbestaan, maar maken aan de andere kant ook duidelijk dat bedrijven wel degelijk inspanningen leveren om weg te stappen van het OS. Hoewel het besturingssysteem nog in de meeste bedrijven in enige capaciteit aanwezig is, is een minderheid er nog in grote mate afhankelijk van. Het gebruik lijkt vandaag vooral beperkt tot bedrijfskritieke legacy-toepassingen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het einde van de Windows 7-ondersteuning. We hebben de voorbije maanden heel wat geschreven over het einde van de ondersteuning. Alle relevante informatie vind je in dit overzichtsartikel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home