Windows 7-computers willen niet meer afsluiten

Windows 7

Voor verschillende gebruikers is het sinds enkele dagen onmogelijk om Windows 7 computers nog correct uit te schakelen. Het OS claimt verkeerdelijk dat een gebruiker niet de juiste rechten heeft om het systeem af te sluiten.

Wil je je Windows 7-computer uitschakelen, krijg je van het besturingssysteem te horen dat je daar de toestemming niet voor hebt. De laatste dagen duikt er een vreemde bug op die precies dat probleem veroorzaakt. De bug maakt het onmogelijk om computers die nog Windows 7 draaien, correct af te sluiten. Hoeveel gebruikers het probleem precies treft, is niet duidelijk.

Onbekende oorzaak

Het probleem is op z’n zachtst gezegd vreemd. Windows 7 wordt sinds vorige maand niet langer ondersteund door Microsoft. Op 14 februari rolde de softwarereus de laatste updates uit, al moest Redmond daar enkele dagen later op terugkomen met een allerlaatste update: het had immers per ongeluk de desktop stuk gemaakt voor een handvol gebruikers.

Sinds dan krijgt Windows 7 geen updates meer. Microsofts updates zijn het laatste jaar allesbehalve stabiel en veroorzaken vaak nieuwe bugs terwijl ze oude exemplaren oplossen. Pas nog maakte een Windows 10-update de zoekfunctie in dat besturingssysteem opnieuw stuk. Een update kan in dit geval niet aan de basis liggen aangezien er recent geen werd uitgerold die de trigger kan zijn. De vraag is of Microsoft opnieuw tussenbeide zal komen met een onvoorziene update. In principe betekent het einde van de ondersteuning voor Windows 7 dat gebruikers geen beveiligingsupdates meer zullen ontvangen. Dat het tien jaar oude besturingssysteem plots functioneel kuren begint te vertonen, verwachtte niemand.

Oplossing

In afwachting is er zowel een workaround als een manuele oplossing beschikbaar. Wie meer dan één administrator-account op een toestel heeft staan, kan snel wisselen tussen accounts om vervolgens opnieuw naar het originele account te schakelen. Afsluiten moet dan wel werken. Een tweede account aanmaken is een optie. Deze oplossing is eenvoudig te implementeren maar wel erg omslachtig, aangezien je telkens heen en weer moet wisselen wanneer je wil afsluiten.

Je kan een permanentere oplossing doorvoeren via de Group Policies in Windows 7. Voer daartoe volgende stappen uit:

  • Ga naar de Group Policy Editor (Wind+R, gpedit.msc).
  • Navigeer naar Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options.
  • Zoek rechts naar User Account Control: Run all administrators in Admin Approval Mode en dubbelklik.
  • Selecteer ‘Enable’.
  • Sluit alle vensters en forceer een update van de Group Policies (Win+R, gpupdate /force).
  • Herstart tot slot je systeem.

Let wel: wij hebben geen Windows 7 systemen meer ter beschikking, en konden bovenstaande oplossing dus ook niet zelf uitproberen. Een betere oplossing is om je getroffen Windows 7-computer (gratis) te upgraden of een nieuw systeem in de plaats te zetten als dat een optie is. Het feit dat er de afgelopen maand al twee zichtbare functionaliteitsproblemen de kop op staken, geeft je een idee van hoe groot de kans is dat er op de achtergrond nieuwe beveiligingslekken worden ontdekt.

Blijf je Windows 7 ondanks alles toch nog gebruiken? Lees dan zeker onze gids waar je alles ontdekt wat je moet weten, inclusief welke maatregelen belangrijk zijn voor wie niet kan of wil upgraden: Microsoft stopt Windows 7-ondersteuning: alles wat je moet weten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home