Windows 7 blijft 3 maanden na einde ondersteuning nog even populair

windows 7

Vandaag drie maanden geleden trok Microsoft de stekker uit de ondersteuning voor Windows 7. Sindsdien worden geen updates meer uitgerold voor het besturingssysteem en wordt het gebruik ervan elke dag onveiliger. Toch blijft het OS nog steeds erg populair.

Wereldwijd draait volgens NetMarketShare nog één op vier pc’s vandaag op Windows 7. Hoewel de ondersteuning drie maanden geleden werd stopgezet, is het meer dan tien jaar oude besturingssysteem er niet minder populair op geworden. Vandaag is het nog steeds het tweede meest gebruikte OS op desktops en laptops.

Statcounter, dat zich met zijn versiecijfers uitsluitend op Windows-systemen richt, merkte wel een daling op. Wereldwijd daalde het aandeel van Windows 7 van 25 tot 21 procent in de afgelopen drie maanden. In de Belgische cijfers zakte het marktaandeel van bijna 12 tot net onder 10 procent.

Windows 7 blijft dus grotendeels standhouden en dat is zorgwekkend, zeker aangezien veel van die verouderde systemen bij bedrijven staanook in België. Nu Microsoft is gestopt met het besturingssysteem te updaten, wordt het gebruik ervan elke dag onveiliger. Het valt te hopen dat wie nu nog Windows 7-systemen in dienst heeft, zijn voorzorgen heeft genomen.

Zero-day

De risico’s om het besturingssysteem verder te blijven gebruiken, werden al snel duidelijk toen eind vorige maand een zero-daylek in alle versies van Windows aan het licht kwam. Deze week wordt wellicht een patch voor de bug beschikbaar gemaakt, maar die wordt niet naar Windows 7-systemen uitgerold, waardoor zij kwetsbaar blijven.

Windows 7-gebruikers kunnen er enige troost in vinden dat Microsoft voorlopig wel nog Security Essentials up-to-date blijft houden. Ook de meeste antivirusfabrikanten blijven Windows 7 ondersteunen. Dat is evenwel niet meer dan een pleister op de wonde. Zonder beveiligingsupdates blijft het OS inherent onveilig. Upgraden blijft dus de boodschap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home