Windows 11 werkt toch ook op oudere pc’s die minimum hardwarevereisten niet halen

Windows 11

Microsoft zal de installatie van Windows 11 op oudere systemen die niet aan de minimum hardwarevereisten voldoen, niet blokkeren.

De officiële minimum hardwarevereisten voor Windows 11 zijn niet mals. Microsoft eist dat computers een TPM 2.0-chip bezitten, samen met een Intel-processor van de achtste generatie of nieuwer. Voor AMD gaat het om Zen 2 of recenter en voor ARM vereist Redmond een moderne Qualcomm-chip. UEFI Secure Boot is verplicht, naast 4 GB aan RAM en 64 GB aan opslag. Vooral de vereisten voor de processor zorgen ervoor dat je een relatief moderne pc nodig hebt om van Windows 11 te genieten.

Toch compatibel

Officieel dan toch. Microsoft wil het niet luidop gezegd hebben, maar de Windowsbouwer is niet van plan om Windows 11-installaties op oudere systemen te blokkeren. Dat fluisteren Microsoft-werknemers journalisten anoniem toe. De minimum systeemvereisten bepalen of Microsoft de update zelf aanbiedt via Windows Update. Heb je een oudere computer, dan zal je het nieuwe besturingssysteem via die route niet krijgen. Je kan echter wel manueel upgraden door de Windows 11 ISO te downloaden.

lees ook

Test Windows 11 in Windows 10 met Hyper-V

Een installatie met die ISO zal in de meeste gevallen wel werken. De minimumvereisten zijn immers eerder artificieel, zeker wat de TPM 2.0-chip en de processor betreft. Microsoft wil zich focussen op recente veilige hardware en werkt niet actief aan de ondersteuning van oudere componenten, maar de code zelf is in principe compatibel met alle x86-hardware.

Geen ondersteuning

Wie Windows 11 zelf op zo’n ouder systeem installeert, staat er echter alleen voor. Microsoft zal totaal geen ondersteuning bieden voor systemen die niet aan de officiële lijst van minimumvereisten voldoen. Redmond laat bovendien weten dat Insider-test aantonen dat Windows 11 wel degelijk minder stabiel draait op oude desktops en laptops. Verder is het onduidelijk in welke mate je verdere updates van Windows 11 zal krijgen. Microsoft verplicht zich in ieder geval nergens toe. In een bedrijfscontext lijkt een dergelijke upgrade dus niet het beste idee. Wie Windows 11 wil uitproberen op zijn eigen (oudere) laptop, kan de installatie wel riskeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home