Windows 11 in 2023: meer en regelmatigere ‘updatemomenten’  

windows 11 updates

Het belooft een druk jaar te worden voor Windows 11. Microsoft breidt het aantal updates uit van één grote update per jaar naar enkele ‘updatemomenten’ om nieuwe functies toe te voegen.

Microsoft heeft de gewoonte om het aantal grote updates voor Windows te beperken. Nieuwe functies kwamen in het Windows 10-tijdperk verdeeld over twee updates naar het besturingssysteem, sinds de invoer van Windows 11 is dat zelfs nog maar één. Dit jaar voegde de Windows 11 2022 Update de belangrijkste vernieuwingen toe. Volgend jaar komt daar verandering in.

lees ook

Windows 11 2022 Update getest: slepen, tabs en andere inhaalbewegingen

In 2023 stapt Microsoft over op een nieuw updateschema dat bestaat uit wat de softwarereus omschrijft als ‘updatemomenten’: meerdere en kleinere updates om de introductie van nieuwe functies over het jaar te verspreiden. Volgens Windows Central zouden er vier van die updatemomenten komen, waarvan het eerst eigenlijk al gepasseerd is. In oktober rolde Microsoft de tabbladen voor verkenner uit; een nieuwigheid die eigenlijk nog onderdeel was van de 2022-update.

Volgende update in het voorjaar

Het volgende updatemoment zou dan in februari of maart uitrollen in het nieuwe schema van Microsoft. Windows Central voorspelt dan de introductie van volgende features:

  • ‘Tabletmodus’ voor de taakbalk
  • Nieuwe interface voor het systeemvak
  • Meer opties voor de zoekbalk
  • Aanbevelingen voor energieverbruik in de instellingen
  • Zoeken in taakbeheer
  • Full-screen widgetpaneel
  • Studio-effecten in snelle instellingen
  • Verbeteringen aan spraakfuncties

Slechte enkele maanden later in mei of juni zou Windows 11 al een volgend updatemoment krijgen. Het is nog onduidelijk welke functies Microsoft dan in petto heeft. Vermoedelijk focust deze update zich op het verder moderniseren van de interface van de legacy-applicaties en Windows meer op maat maken voor vouwbare laptops, die stilaan hun weg naar de markt beginnen vinden.

taakbalk tabletmodus windoxs 11
Een nieuwe taakbalk moet Windows 11 tabletvriendelijker maken. Bron: Microsoft

Windows 23H2

Na al die updatemomenten zou je denken dat er geen plaats meer is voor een 23H2-update, maar ook die staat nog gewoon mee op de planning voor het najaar. De ‘grote’ update zal echter niet meer zo impactvol zijn als vorige jaren en op gelijke voet staan met de andere updatemomenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home