Windows 10X komt ook naar klassieke laptops

surface neo

Microsoft is van plan om Windows 10X, de versie van zijn besturingssysteem voor apparaten met twee schermen, ook op gewone laptops beschikbaar te maken. Dat blijkt uit gelekte documenten die het bedrijf per ongeluk tijdelijk online had staan.

Windows 10X werd eerder deze maand officieel aangekondigd, samen met de vouwbare Surface Neo. Het besturingssysteem werd in de markt gezet als een aangepaste versie van Windows 10 voor apparaten met twee schermen en vouwschermen, met onder meer een aangepast startmenu en taakbalk.

Nu blijkt dat Microsoft Windows 10X ook op klassieke laptops wil uitrollen. Microsoft-watcher WalkingCat postte op Twitter een link naar een document dat tijdelijk online beschikbaar was, met meer details over Microsofts toekomstplannen voor Windows 10X.

“Voor zowel clamshells als foldables zal de taakbalk hetzelfde basismodel zijn, met een reeks levers die kunnen worden opgetrokken om een aantal alternatieven in het model te creëren”, citeert The Verge uit het document, dat ondertussen door Microsoft offline werd gehaald.

Meer details

Het gelekte document bevat nog enkele andere onthullingen over het aankomende Windows 10X:

Over zoeken: “Zoeken is naadloos geïntegreerd met webresultaten, beschikbare apps en specifieke bestanden op uw apparaat. Aanbevolen inhoud wordt dynamisch bijgewerkt op basis van uw meest gebruikte en recent gebruikte apps, bestanden en websites.

Over Windows Hello: “Wanneer het scherm wordt ingeschakeld, word je onmiddellijk in een staat van authenticatie gebracht; in tegenstelling tot Windows 10, waar je eerst voorbij het vergrendelingsscherm moet, voordat je je verifieert. Bij het activeren van het apparaat herkent Windows Hello Face de gebruiker onmiddellijk en schakelt hij onmiddellijk over naar zijn bureaublad.”

Over Windows Verkenner: Microsoft werkt al langer aan een moderne Universal Windows Platform (UWP)-versie van de Verkenner. Het ziet er naar uit dat die in Windows 10X zijn opwachting maakt. De nieuwe Verkenner zal volgens The Verge aangepast zijn voor touch-bediening en makkelijker toegang geven tot clouddocumenten in Office 365 en OneDrive.

Over het Actiecentrum: Microsoft vereenvoudigt ook de meldingen en snelle instellingen in het Actiecentrum. De bedoeling is om sneller toegang te geven tot belangrijke apparaatinstellingen. Welke informatie en instellingen prioriteit krijgen, kan door de gebruiker worden aangepast.

Over Office: Tot slot ziet het er naar uit dat Microsoft voorrang geeft aan de klassieke Win32- en webversies (PWA) van Office boven de mobiele UWP-apps. The Verge verwacht dat Microsoft de komende maanden veel energie in de webapps van Office zal steken, voordat Windows 10X en de Surfacec Neo in het najaar van 2020 lanceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home