Windows 10 wijzigt automatische installatie van randapparatuur

Soms beter, soms slechter

Windows Update

Microsoft wijzigt de manier hoe Windows 10 drivers installeert bij het aansluiten van randapparatuur. Voordien werd er automatisch de nieuwste driver geïnstalleerd die beschikbaar was voor Windows Update. Nu krijg je daar meer keuze in, met bijhorende voor- en nadelen.

Vanaf 5 november krijg je een duidelijker verschil te zien in Windows Update tussen manuele en automatische updates. Hiermee sluit Microsoft een transformatie af die het vorig jaar startte. Toen splitste het algemene updates op in functie-updates, security-updates en driver-updates om gebruikers meer controle te geven.

Nu maakt het voortaan een opsplitsing hoe het driver updates installeert: automatisch of manueel.

Automatische en manuele updates

In het verleden wanneer je randapparatuur zoals een webcam voor het eerst aansloot, werd de manuele driver automatisch geïnstalleerd via Windows Update omdat het de meest recente driver was. Dat gebeurt nu niet langer bij iedereen die Windows 10 versie 2004 of hoger draait.

Wat betekent dit concreet? Automatische drivers in Windows 10 zijn dikwijls oude drivers die gecertificeerd zijn en met Windows 10 worden meegeleverd. Het zorgt ervoor dat plug-and-play-toestellen werken zoals ze horen. Nadeel is dat soms nieuwe drivers extra functionaliteit of stabiliteit aan boord hebben, wat je nu mist via de automatische drivers.

De nieuwe evolutie heeft tegelijk ook een groot voordeel: manuele updates in Windows 10 zijn dikwijls de nieuwste variant, maar die werken niet altijd goed. Voordien installeerde het besturingssysteem die automatisch, zonder keuze, waardoor je randapparatuur niet goed zou kunnen functioneren. Nu krijg je voortaan automatisch de standaardversie en kan je in Windows Update nog altijd kiezen om de manuele update te downloaden voor de nieuwste versie.

Waarom is dit belangrijk?

Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Sommige randapparatuur werken prima met de standaarddriver die al jaren meedraaien, zoals bij een webcam of externe usb-opslag, zodat het weinig nut heeft om extra risico te lopen met de nieuwste driver. Werkt de oude driver toch niet naar behoren? Dan kan je nog altijd updaten. Die flexibiliteit is belangrijk om te hebben, maar kan tegelijk bij sommigen ook voor verwarring zorgen.

lees ook

Windows 10 October 2020 Update vanaf nu verkrijgbaar

Andere toepassingen zoals een grafische kaart of de firmware voor je toestel hebben dikwijls wel baat bij de allernieuwste versie voor betere optimalisaties. Aan jou om te kiezen wanneer je de trekker overhaalt en overschakelt naar de manuele updates. Die vind je via Start, Instellingen (tandwieltje links), Bijwerken en beveiliging.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home