Windows 10-update resulteert in blue screen

bsod windows 10 blue screen

‘Patch Tuesday’ verloopt niet volgens plan voor Microsoft. Een patch voor de camera-app veroorzaakt bij heel wat gebruikers van Windows 10 een blue screen.  

Microsoft rolde update KB5021233 uit op 13 december. De update moest een probleem met de camera-app oplossen die niet meer reageerde bij laag geheugen. Maar naar goede traditie creëert de update een nieuw probleem voor elk ander probleem dat het oplost. Sommige gebruikers zitten na het installeren van de update met het gevreesde blue screen of death.

Volgens Microsoft veroorzaakt de update een mismatch tussen de bestandsversies van hidparse.sys in c:/windows/system32 en c:/windows/system32/drivers. Hierdoor mislukt de handtekeningvalidatie bij het opschonen, met als resultaat een foutmelding 0xc000021a en blue screen wanneer je Windows 10 opstart.

lees ook

Waarom crasht je systeem? Onderzoek wat een BSOD betekent

Windows Recovery Environment

Zit jij ook met problemen na het installeren van een Windows 10-update? De oplossing ligt in Windows Recovery Environment. Microsoft stelt de volgende workaround voor:

  • Open het Advanced Startup-menu (F11 indrukken bij het opstarten)
  • Selecteer achtereenvolgens Problemen oplossen > Herstel, probleemoplossing en diagnostische hulpmiddelen starten > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt
  • Na het herstarten opent een nieuw opdrachtpromptvenster. Voer de volgende opdracht uit: xcopy C:\windows\system32\drivers\hidparse.sys C:\windows\system32\hidparse.sys en sluit af met exit
  • Selecteer Continue

Microsoft raadt ten sterkste aan om enkel en alleen deze workaround te proberen. Ondertussen werkt de softwarereus aan een oplossing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home