Windows 10 sleutelt aan update om drivers beter te verwijderen

Windows 10

Windows 10 krijgt een verfijndere manier om drivers te verwijderen wanneer bepaalde hardware niet naar wensen presteert. De update is vandaag beschikbaar voor Windows Insiders in voorbereiding van de grote najaarupdate, Windows 10 21H2.

Wanneer Windows 10 een nieuw hardware-onderdeel herkent, wordt automatisch een compatibele driver geïnstalleerd. Indien de driver al actief is door andere hardware, moet er niets nieuws worden toegevoegd. Elke driver heeft een .inf-bestand waarin alle informatie staat hoe Windows 10 de driver moet installeren.

In de nieuwste testversie van Windows 10 voor Windows Insiders in het ‘Dev’-kanaal biedt Microsoft een meer granulaire versie van Apparaatbeheer waar je voortaan op driver- of toestelniveau kan sorteren. Wanneer je op driver sorteert, kan je duidelijk zien of maar één stuk hardware de code gebruikt, of meerdere. Wie op toestel sorteert, kan voortaan handig zien welke drivers allemaal actief zijn.

windows 10 driver per hardware
windows 10 driver per hardware
Bron: BleepingComputer

Je krijgt voortaan ook een melding wanneer je een driver wil verwijderen, dat die door andere hardware mogelijk in gebruik is. Indien dat van toepassing is, wordt de driver niet verwijderd om hardwareproblemen te voorkomen.  

Windows 10 Sun Valley

Het nieuwe overzicht is bijzonder handig omdat je duidelijk in één oogopslag kan zien welke drivers actief zijn bij welke hardware. Het geeft IT-admins meer controle over het systeem om snel problemen op te lossen. De nieuwe functie zit voorlopig in een testfase en wordt klaargemaakt voor de grote najaarupdate, Windows 10 21H2, vandaag vooral bekend als codenaam Sun Valley.

In diezelfde grote update werkt Microsoft onder andere aan een grondige redesign, beter geluid over bluetooth en eindelijk ook aan een oplossing voor meerdere DisplayPort-monitoren in Windows 10. Vorige week berichtte Microsoft nog dat Windows 10 op 1,3 miljard maandelijks actieve pc’s draaide.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home