Windows 10 PowerToys laat toe om toetsen andere functie te geven

PowerToys

Microsoft breidt zijn opensource heruitvoering van de populaire PowerToys-toolbox uit de jaren ’90 uit met een keyboard manager om functies van toetsen opnieuw toe te wijzen en nieuwe sneltoetscombinaties te maken.

PowerToys was een populaire verzameling hulpprogramma’s voor power users ten tijde van Windows 95. Vorig jaar besloot Microsoft de toolbox nieuw leven in te blazen met een opensource heruitvoering voor Windows 10. Die kwam in september beschikbaar met alvast twee tools aan boord, waaronder FancyZones voor geavanceerd vensterbeheer.

Keyboard Shortcut Manager

De nieuwe Keyboard Shortcut Manager (KSM) laat gebruikers toe om de functie van eender welke toets te herconfigureren. Bijvoorbeeld door de Tab-toets de Delete-functie toe te wijzen. Daarnaast is het ook mogelijk om nieuwe sneltoetscombinaties in te stellen.

Microsoft houdt bij de ontwikkeling twee typen gebruikers in het achterhoofd. Enerzijds is het gericht op ontwikkelaars en power users die een ingebouwde oplossing zoeken om hotkeys aan te passen, zodat ze efficiënter kunnen werken. Anderzijds kan het gebruikers die overstappen van macOS of Linux helpen met de overgang, door hun vertrouwde sneltoetscombinaties na te bootsen in Windows 10.

Een gebruiker gebruikt op macOS bijvoorbeeld zijn duim voor de sneltoets ‘Command + C’ om iets te kopiëren, terwijl hij op Windows de pink moet gebruiken voor ‘Ctrl + C’. “Een succesvolle KSM-manager verhoogt het comfort en gebruikers mogen niet het gevoel hebben dat ze functionaliteit of gemak verliezen bij het overschakelen naar Windows 10”, argumenteren de ontwikkelaars.

Nieuwe PowerToys

De huidige PowerToys-toolbox (versie 0.14.1) bevat reeds drie tools: FancyZones voor geavanceerd vensterbeheer, PowerRename om bestandsnamen in batch te wijzigen en een sneltoetsengids die de beschikbare sneltoetscombinaties voor een actief programma oplijst. De keyboard manager wordt vermoedelijk snel aan de installer toegevoegd.

Microsoft houdt op GitHub een lijst bij met alle tools die in de pijplijn zitten. Er wordt onder meer gesleuteld aan tools om snel actieve processen af te sluiten en gif-animaties te maken van schermopnames.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home