Windows 10 levert update die hoog CPU-verbruik aanpakt

windows 10

Een nieuwe bug in Windows 10 die het CPU-verbruik drastisch de hoogte in duwt, wordt eindelijk aangepakt door Microsoft. De meest recente Windows 10-update, KB5001391, lost het euvel op.

Een beperkt aantal Windows 10-gebruikers klaagt sinds kort over een hoog CPU-gebruik dat de ventilator op maximale snelheid dwingt in zowel laptops als desktops. Naast de vervelende geluidsoverlast belemmerde het ook veeleisende programma’s als AutoCAD, Photoshop of Premier Pro om de maximale beschikbare rekenkracht te gebruiken.

Microsoft heeft gelukkig het euvel verholpen in de nieuwste Windows 10-patch, KB5001391. Volgens de softwaregigant werd de fout getriggerd door een race condition. Zulke fouten gebeuren wanneer tijdgevoelige operaties tegen elkaar strijden met het potentieel om het eindresultaat van een berekening op niet-deterministische manieren te beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt tussen twee cpu-threads die data wegschrijven naar een algemeen geheugenadres, bestaat de kans dat elke thread voortdurend het werk verpest dat de ander probeert te doen.

De nieuwe Windows 10-update mitigeert de bug en moet zakelijk gebruikers met performante software opnieuw optimale prestaties bezorgen. Maakt jouw laptop of desktop de laatste tijd veel meer lawaai? Dan moet je snel Windows Update openen en deze update installeren.

In de loop van deze maand wordt de volgende grote Windows 10-update verwacht onder de noemer Windows 10 21H1. Die is sinds eind maart beschikbaar voor bedrijven om te testen. Verwacht echter geen grote veranderingen in tegenstelling tot eerdere halfjaarlijkse updates. Windows 10 21H1 is de flauwste Windows 10-update in lange tijd met maar een paar nieuwigheden. Microsoft spaart alles op voor codenaam Sun Valley, de grote Windows 10-update dit najaar en naast heel wat nieuwe functies ook een grondige redesign introduceert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home