Windows 10 kampt met printerproblemen na recente update

usb printer

Windows 10-beheerders en -gebruikers stoten tegen problemen met USB-printers aan, na het installeren van de recentste beveiligingsupdates voor het OS. Netwerkprinters lijken niet getroffen.

De problemen lijken gerelateerd aan de updates KB4560960 voor Windows 10 1903 en 1909, en KB4557957 voor Windows 10 2004. Die werden allebei tijdens de recentste Patch Tuesday van 9 juni beschikbaar gemaakt.

Op Reddit doken klachten op van problemen met lokale USB-printers van verschillende merken. Gebruikers stellen vast dat ze niet langer kunnen printen en krijgen in sommige gevallen de foutmelding te zien dat Windows niet kan afdrukken “vanwege een probleem met de huidige printerconfiguratie.”

Verdwenen poort

Hoewel er volgens Microsoft geen gekende problemen zijn met de updates in kwestie, lijken ze wel voor een stijging te hebben gezorgd in het aantal klachten. Microsoft publiceerde afgelopen woensdag een apart ondersteuningsdocument, waarin het wijst op problemen met USB-printerpoorten in Windows 10 1903 en hoger, inclusief het gloednieuwe Windows 10 2004.

Het probleem doet zich voor wanneer Windows wordt afgesloten terwijl een USB-printer verbonden is, die printer vervolgens wordt afgesloten of verwijderd, en Windows daarna weer wordt opgestart. De USB-printerpoort is dan ineens verdwenen uit de lijst met beschikbare poorten.

Oplossing

“Je kan het probleem voorkomen door een ingeschakelde USB-printer aan te sluiten voordat je Windows start”, geeft Microsoft als oplossing mee. Getroffen gebruikers melden dat ze de problemen hebben kunnen oplossen door de recente patches terug te draaien of de PCL5-printerdrivers te updaten naar PCL6.

De timing is onfortuinlijk aangezien er nog steeds heel veel van thuis uit wordt gewerkt en veel gebruikers daarbij betrouwen op een directe USB-aansluiting met hun thuisprinter om documenten af te drukken. Netwerkprinters blijven gespaard van de problemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home