Windows 10 Enterprise kan dataverzameling volledig uitschakelen

Windows 10

Een Duits agentschap voor databescherming heeft officieel vastgesteld dat Windows 10 Enterprise versie 1909, evenals de Education-editie, geen telemetriegegevens terugstuurt naar Microsoft, wanneer het OS daar correct voor geconfigureerd is.

Het Bayerischen Landesamts für Datenschutzaufsicht (BLD) baseert zich daarvoor op tests die het in december 2019 heeft uitgevoerd in een labo-omgeving, in het bijzijn van Microsoft-medewerkers. De bevindingen werden gepubliceerd in een jaarverslag, dat recent is verschenen.

Sinds de inwerkingtreding van de GDPR houden privacyregulatoren Microsofts verzameling van telemetriegegevens in Windows 10 nauwgezet in de gaten. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens sprak in augustus vorig jaar zijn bezorgdheid nog uit en in Duitsland werden Windows 10 en Office 365 officieel ongeschikt verklaard voor gebruik in scholen en overheidsinstellingen.

De bezorgdheid is dat de telemetriegegevens, die in principe worden gebruikt voor een goede werking en het verbeteren van verschillende diensten, ook niet-diagnostische en persoonlijke informatie kunnen bevatten, zoals e-mailadressen of tekstfragmenten die een gebruiker kunnen identificeren.

Configureren voor privacy

Microsoft heeft in de voorbije jaren verschillende inspanningen geleverd om de privacygaranties voor zijn gebruikers te verbeteren. Uit het onderzoek van BLD blijkt nu dat de recentste versies van Windows 10 Enterprise en Education zodanig kunnen worden geconfigureerd dat geen enkele telemetriedata naar de servers van Microsoft worden gestuurd.

Het agentschap slaagde er niet in om Windows 10 Pro of Home op een gelijkaardige manier dicht te timmeren. Hoewel ook daar de hoeveelheid doorgestuurde telemetriegegevens kan worden beperkt, kan het niet volledig worden vermeden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home