Wifi 7 moet draadloze gigabit-snelheden naar routers brengen

Wifi 7

De uitrol van Wifi 6 is nog maar net gestart maar er wordt al naarstig gedacht aan de opvolger. De ambitie voor de Wifi 7-standaard is een hogere throughput, met snelheden die gigabit-ethernet evenaren.

De IEEE is gestart met de ontwikkeling van Wifi 7. Die draadloze standaard voor routers moet het pas uitgerolde Wifi 6 opvolgen. Wifi 6 is nochtans pas sinds dit jaar beschikbaar in het wild. Nieuwe routers hebben de standaard aan boord, net als client-devices zoals smartphones en laptops. Intel pakte pas nog uit met Wifi 6-ondersteuning in de Comet Lake-processors.

Hogere snelheid

De ontwikkeling van een opvolger zal echter verschillende jaren in beslag nemen, dus gaat de IEEE nu al van start. De ambitie voor Wifi 7 is de verwezenlijking van Extremely High Throughput (EHT) over het draadloze netwerk. Het is de bedoeling om draadloze connectiviteit op het vlak van snelheid op het niveau van gigabit-ethernet te krijgen. Snelheden tot 30 Gigabit per seconde zijn de doelstelling. Ter vergelijking: de Wifi 6-standaard haalt theoretische maximum doorvoorsnelheden van iets meer dan 10 Gbps. Wifi 7 moet dus minstens drie keer sneller worden.

Om hogere snelheden mogelijk te maken, krijgen twee plannen van aanpak voorrang. Eerst en vooral kijkt de IEEE naar nieuw spectrum. De 320 MHz-band lonkt in dat geval. Verder is het de bedoeling om toestellen verschillende signalen van verschillende banden en kanalen te laten combineren. Zo zou een router simultaan op kanaal 4 en 6 kunnen uitzenden, op de 2,4 GHz en 5 GHz-band, en zou een client al die datastromen kunnen combineren. Dat zorgt voor een significante boost in theoretische maximale snelheid.

Toekomstmuziek

Ook de MU-MIMO-capaciteiten worden onder handen genomen. De nieuwe standaard moet immers nog meer draadloze toestellen op eenzelfde netwerk aankunnen. Wat dat betreft werden er met Wifi 6 al grote stappen genomen tegenover de voorgangers. Wifi 7 zal verder bouwen op die capaciteiten.

Kijken we even voorbij de toekomstige branding van de Wifi Alliance voor Wifi 7, dan ontdekken we dat de technische naam voor de standaard 802.11be is. In 2021 moeten de eerste testchips voor fabrikanten van de band rollen, waarna het experimenteren kan beginnen. Voor 2024 moeten we in ieder geval nog geen gefinaliseerde Wifi 7-toestellen verwachten.

Gerelateerd: Wifi 6: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home