VESA wil ‘ClearMR’-label voor schermen als indicatie voor motion blur

VESA introduceert de ClearMR-standaard. Die geeft aan de hand van een cijfer weer hoeveel motion blur je van een scherm mag verwachten en moet duidelijker zijn dan alternatieve cijfers.

Standaardiseringsorganisatie VESA wil een duidelijke maat voor de bewegingsonscherpte of motion blur van schermen. VESA, dat onder andere instaat voor DisplayPort en Adaptive-Sync, introduceert daartoe de Clear Motion Ratio Compliance Test Specification of kortweg ClearMR. ClearMR is een standaard met bijhorend logo die je binnenkort op allerhande schermen kan terugvinden, van pc-monitors en laptops tot tablets en tv’s.

Cijfer als indicatie

ClearMR komt samen met een cijfer, waarbij hoger beter is. De laagste trap is ClearMR 3000. Dat cijfer is afgeleid van het aantal scherpe pixels tegenover het aantal vage tijdens een gestandaardiseerde test uitgewerkt door VESA. Deel het duizendtal door honderd, en je krijgt een idee van die verhouding. ClearMR 3000 staat dus voor een verhouding van ongeveer 30:1 of 30 scherpe pixels per bewogen pixel. Aan de andere kant van het spectrum vinden we ClearMR 9000, goed voor 90:1 of 90 scherpe pixels per bewogen pixel.

Het label is optioneel en gericht op schermen die inzetten op een relatief beperkte motion blur. Een klassiek 60 Hz-laptopscherm zal doorgaans onder de ClearMR 3000-standaard zitten en dus geen certificatie verdienen.

Standaardtest

Om de beweging te meten kiest VESA een test waarbij een licht object over een donkere achtergrond beweegt en de breedte van het scherm overbrugt in ongeveer vier seconden. De test houdt rekening met verschillende instellingen en vindt op kamertemperatuur klaar. Vier seconden is sneller dan wat je op vele actiefilms zal zien maar trager dan wat bij actiegames gebeurt. Het is vooral het doel van ClearMR om een duidelijke indicatie te geven van wat je als koper mag verwachten.

VESA vindt andere specificaties zoals motion picture response time (MPRT) of gray-to-gray (GtG) die vandaag gebruikt worden niet accuraat en vaag. De cijfers die daarbij horen zijn weinig gestandaardiseerd en laten veel ruimte over voor interpretatie, zowel door de koper als door de fabrikant zelf.

ClearMR is voorlopig enkel gericht op SDR-content. De standaard moet op termijn ook beschikbaar worden voor HDR. In de nabije toekomst moet het label fabrikanten de tools geven om in dezelfde taal een indicatie te geven van de hoeveelheid motion blur die je op een scherm mag verwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home