Verkoop Chromebooks krijgt rake klappen met daling van 63 procent

chromebook chrome os

In het vierde kwartaal van vorig jaar stuikte het aantal verkochte Chromebooks in elkaar. Ook tablets doen het na een korte heropleving een stuk minder goed. Microsoft profiteert met Windows 11.

In het laatste kwartaal van 2021 daalde de verkoop van Chromebooks met 63,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2020. Dat weet IDC. Dat marktanalysebureau had oorspronkelijk al een flinke daling van 33,5 procent voorspelt maar in werkelijkheid duikt het aantal verscheepte dus bijna dubbel zo snel. Op jaarbasis groeide de markt van Chromebooks nog wel met 13,5 procent.

Focus op premium

De daling is voor een stuk te wijten aan het aanhoudende componententekort in de logistieke keten. Er zijn vooral te weinig goedkope chips zoals batterijcontrollers. Die hebben fabrikanten nodig om laptops af te werken. Om hun winst te maximaliseren, kiezen fabrikanten er daarom voor om in de eerste plaats premium-toestellen uit te rusten met beschikbare chips. Omdat Chromebooks doorgaans instaplaptops zijn, ontstond er een tekort. De grote profiteur hiervan is Microsoft, dat met Windows 11 doorgaans op duurdere toestellen aanwezig is en zo de voorkeur geniet bij laptopbouwers.

Microsoft heeft het moeilijk om te concurreren met Chromebooks aan de onderkant van het spectrum. Chrome OS en de goedkopere laptops zijn onder andere in het onderwijs erg populair. Microsoft ondernam al verschillende pogingen om een Windows-alternatief te bieden. Het meest recente offensief heet Windows 11 SE en is geoptimaliseerd voor goedkopere toestellen. Of Microsoft zo structureel den strijde kan trekken tegen Chromebooks, verklappen de cijfers van IDC niet. Ook goedkope Microsoft laptops krijgen immers geen prioriteit bij OEM’s.

Acer kampioen

De grootste Chromebookverkoper op dit moment is Acer dat 26,3 procent van de markt in handen heeft met 1,3 miljoen verscheepte toestellen in Q4 2021. Dell staat op de tweede plaats met 20,3 procent, Lenovo volgt op plaats 3 met 16,1 procent. Samsung en HP vervolledigen de top 5. In totaal gingen er het afgelopen kwartaal 4,8 miljoen Chromebooks over de toonbank. Over het hele jaar zijn dat er 13,1 miljoen.

In de marge geeft IDC nog aan dat ook de tabletverkoop daalt. Vergeleken met vorig jaar krimpt de markt met 11,9 procent. Heel verwonderlijk is dat niet. De tabletmarkt deed het voor de pandemie ook al niet te best. Met de uitbraak van Covid en de bijhorende lockdowns kende de toestellen een heropleving, maar die was klaarblijkelijk van korte duur. Over het algemeen is de markt nog steeds groter als voor de pandemie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home