Varjo toont levensechte VR-bril die twee schermen combineert

Levensechte virtuele wereld

varjo-xr-3-vr-3

Varjo maakt zijn nieuwe XR-3 en VR-3 headsets betaalbaarder dan ooit door de prijs te halveren. Het unieke design met twee schermen per oog, een hypergedetailleerd scherm in het midden met een klassiek scherm rondom, zorgt voor het scherpste beeld dat vandaag mogelijk is in VR.

VR-specialist Varjo heeft op twee jaar tijd drie iteraties van zijn VR-headset op de markt gebracht. Na de revolutionaire (maar dure) instapversie begin 2019, de Varjo VR-1, bouwt het gestaag verder op zijn unieke technologie. In augustus haalde Varjo nog 54 miljoen euro op via een nieuwe investeringsronde. Door een micro-OLED-scherm te gebruiken centraal voor elk oog, kan je haarscherp details in het midden van je zicht weergeven. Rondom zit een klassiek scherm, in het geval van de Varjo XR-3 en VR-3 een LCD-scherm.

Het LCD-scherm rondom heeft een resolutie van 2.880 x 2.720 pixels en heeft een FOV (Field of View) van 115 graden. Dat vertaalt zich in een scherpte van 30 pixels per degree (PPD). Hiermee kan het de HP Reverb G2 beconcurreren dat een resolutie heeft van 2.160 x 2.160 pixels. De HP Reverb G2 heeft wel een flink lagere adviesprijs van 599 dollar. De prijs van de Varjo XR-3 is 5.495 dollar, terwijl de Varjo VR-3 3.195 dollar kost.

micro-OLED-scherm

Het unieke aan de Varjo headsets is het hoge resolutie micro-OLED-scherm met 1.920 x 1.920 pixels per oog. Aangezien het kleine scherm maar 27 op 27 graden inneemt in het kijkveld, heeft dit gedeelde een scherpte van 70 PPD. Alles werkt aan een refresh rate van 90 Hz. Beide modellen hebben een 99% sRGB kleurendekking en 93% DCI-P3.

De twee VR-headsets hebben oogtracking aan boord zodat de headset weet waar je als gebruiker naar kijkt. Zo hoeft niet het hele gezichtsveld haarscherp te worden gerenderd, maar enkel de kijkrichting. Op die manier kan je heel wat rekenkracht besparen. Dat is meer dan welkom voor de hoge resolutie van de Varjo headsets.

lees ook

Varjo toont haarscherpe virtual reality voor industriële toepassingen

De reden waarom de Varjo XR-3 meer dan 2.000 dollar extra kost, is omwille van de LIDAR-sensor aan boord van de headset. Hiermee kan je in augmented reality werken, samen met de stereo RGB-camera’s. Zowel de Varjo XR-3 als de VR-3 ondersteuning Valve Steam VR Tracking 2.0, waarmee je met vier basisstations een werkruimte tot 20 op 20 meter kan uitwerken. Dankzij de LIDAR-sensor heeft de Varjo XR-3 zelfs geen Steam VR-basisstations nodig. Varjo stelt geen controllers beschikbaar. Daarvoor moet je bij HTC of Valve zelf zijn. De nieuwe headsets zijn beschikbaar op de website van Varjo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home