Ubuntu 14.04 en 16.04 twee jaar langer ondersteund

ubuntu

Canonical kondigde gisteren twee jaar extra ondersteuning aan voor Ubuntu 14.04 en 16.04. Hierdoor zullen beide versies tien jaar beschikbaar zijn vooraleer gebruikers moeten overschakelen naar iets recenter.

Ubuntu 14.04 en 16.04 zullen twee jaar langer van ondersteuning genieten. Gebruikers die 14.04 LTS – of Trusty Tahr – gebruiken, hebben nog tot april 2024 om over te schakelen naar een nieuwere versie. Gezien de versie gelanceerd werd in april 2014, komt de teller zo op tien jaar te staan.

Voor 16.04 LTS – of Xenial Xerus – geldt dezelfde redenering, al zal Canonical deze tot april 2026 ondersteunen. In een Ubuntu-blogpost vind je alle informatie over de verlengde beveiligingsupdates.

ESM-programma

De aanpassing komt als geroepen voor bedrijven die hun administratoren al te graag wat extra ademruimte willen bieden. Toch geldt de verlengde ondersteuning enkel voor klanten die deel uitmaken van het Extended Security Maintenance (ESM)-programma. Hiervoor moet je geabonneerd zijn op Ubuntu Advantage, wat gratis is voor individuele gebruikers of Ubuntu Community-leden maar niet voor de rest van de gebruikers.

Microsoft

De zet van Canonical staat lijnrecht tegenover die van Microsoft. In februari dit jaar halveerde de softwaregigant zijn ondersteuning van Windows 10 Enterprise LTSC nog naar vijf jaar. Op die manier probeerde het bedrijf gebruikers op de upgrade-trein te krijgen. Wanneer klanten echter diep genoeg in hun buidel kunnen tasten, houdt Microsoft zijn niet ondersteunde Windowsversies zoals Windows 7 enkele jaren langer overeind.

Net zoals Microsofts Extended Security Updates (ESU), draait Canonicals ESM vooral om beveiliging. Inbegrepen is Linux-kernel LivePatching voor kritieke CVE’s in het basisbesturingssysteem, naast kleine foutjes in de distro.

De tienjarige ondersteuning van recentere LTS-distribusties – zoals 18.04 en 20.04 – blijft ongewijzigd.

lees ook

Verouderde Linux-distributies grootste doelwit van malware-aanvallen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home