Synology maakt BTRFS-schijven ontoegankelijk via plotse update

Synology verwijderd zonder waarschuwing de ondersteuning van BTRFS-schijven voor verschillende NAS-modellen. Zo verliezen gebruikers toegang tot hun data. Er lijkt geen goede reden te bestaan voor de zet.

Met een kleine update maakt Synology data op BTRFS-schijven ontoegankelijk voor verschillende van zijn NAS’en. Het gaat om instamodellen DS420j, DS220j, DS418j, DS218play en DS118. Op die toestellen konden administrators BTRFS-volumes probleemloos gebruiken. Met de update naar DSM 6.2.4 verdwijnt die ondersteuning. Gebruikers krijgen geen duidelijke waarschuwing voor de installatie van de update, met dataverlies tot gevolg. Op het forum van Synology zien we gebruikers die plots de toegang tot hun eigen schijven zijn kwijtgeraakt na de update.

De verklaring voor de zet is een beetje dubieus. Synology stelt dat de getroffen NAS-modellen BTRFS nooit officieel ondersteunden. De ondersteuning werd niet geadverteerd, niet gevalideerd en verschillende functies zoals snapshots en data integriteitschecks werden niet getest door Synology zelf. Dat de toestellen wel BTRFS ondersteunden, is de fout van Synology zelf. Ondanks bovenstaande argumentatie rolde het bedrijf wel ondersteuning voor het formaat uit naar de NAS’en.

Nu trekt Synology die ondersteuning dus plots in, met alle gevolgen van dien. De oplossing volgens de Taiwanese NAS-fabrikant is om een back-up te maken van BTRFS-data voor de update, een nieuw volume aan te maken met EXT4 en vervolgens de data terug te plaatsen. Wie geen actie onderneemt voor de update, kan voorlopig niets doen.

Klantonvriendelijk

In de praktijk gaat het hier om een consumentonvriendelijke zet. Als niet geteste ondersteuning echt het probleem is, kan Synology dat oplossen met een dialoogvenster waarin gebruikers gewaarschuwd worden voor eventuele risico’s. Dat het bedrijf BTRFS-ondersteuning plots verwijderd, heeft meer te maken met de segmentering van het productportfolio. Duurdere NAS-modellen ondersteunen het formaat immers wel en Synology wil dat onderscheid behouden.

Het verdient extra nadruk dat getroffen gebruikers geen trucjes hebben bedacht of achterpoortjes hebben gezocht. In vorige versies van DSM zat ondersteuning voor BTRFS zonder enige vorm van waarschuwing gewoon ingebakken via de gebruikersinterface. “Ik heb net een 16 TB-volume verloren”, zegt een gebruiker van een DS418j op het forum. “Ik wist zelfs niet dat BTRFS niet ondersteund zou zijn.”

Uiteindelijk maakte Synology een fout door BTRFS te ondersteunen op producten die het zo niet wenste te verkopen. Nu zet het die eigen fout recht op de kap van nietsvermoedende gebruikers die hun product ter goeder trouw gebruikte met de functionaliteit die DSM en de UI hen aanboden. De NAS-specialist kijkt niet naar alternatieve oplossingen en lijk vooralsnog geen verantwoordelijkheid te nemen. Synology verschuilt zich achter het statement dat de NAS BTRFS niet ondersteunt, zonder daarbij in rekening te nemen dat het die ondersteuning zelf heeft weggenomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home