Sommige bestanden worden niet gewist bij een Windows-reset

windows 10

Microsoft bevestigt de fout en werkt aan een patch voor Windows 11 en Windows 10 om het probleem op te lossen. In tussentijd is er een tijdelijke oplossing om echt alle data te wissen bij een reset.

Opgelet wanneer je een oude Windows-pc reset en doorgeeft aan een nieuwe gebruiker. Er bestaat namelijk een kans dat je data nog zichtbaar is. Wie een manuele reset doorvoert via Windows zelf, Intune of een andere MDM-tool, ondervindt hinder, ongeacht of de pc Bitlocker encryptie gebruikt of niet.

De fout zit in de OneDrive cloudopslagdienst die lokaal gesynchroniseerde bestanden niet wist. Die komen in de Windows.old-map terecht en zijn daarna zichtbaar voor de nieuwe gebruiker. Bestanden die enkel in de cloud van OneDrive staan, staan niet fysiek op de pc en zijn niet geaffecteerd.

Het probleem zit in Windows 11 (21H2) en Windows 10 (versies 21H2, 21H1, 20H2). Microsoft werkt aan een patch maar biedt in tussentijd ook een tijdelijke oplossing: ontkoppel je OneDrive-account voor je een reset uitvoert of verwijder OneDrive. Microsoft heeft hiervoor een handige gids uitgeschreven.

Wie al een reset heeft gedaan en toch graag alle bestanden wil verwijderen, kan bij Opslagbeheer terecht in Instellingen. Daar kan je extra ruimte vrijmaken op je pc en de Windows.old-map verwijderen. Hiermee is het probleem ook opgelost.

lees ook

Bijna 1 op 5 pc’s draait vandaag al Windows 11

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home