Samsung onthult mobiele Exynos 2200 met AMD RDNA2-GPU

Samsung pakt uit met een nieuwe SoC voor high end-telefoons. De Exynos 2200 valt op omwille van de samenwerking met AMD voor de grafische component.

Samsung introduceert de Exynos 2200: de nieuwste SoC in zijn eigen lijn van Exynos-chips voor smartphones. De Exynos-designs van Samsung zijn sinds jaar en dag gebaseerd op standaardontwerpen van Arm en dat is vandaag voor de CPU-component op de chip niet anders. Grafische kracht komt echter van een splinternieuwe GPU-chiplet die voortvloeit uit een samenwerking met AMD.

RDNA2 voor te telefoon

De GPU heet Xclipse en is gebouwd op de RDNA2-architectuur van AMD. Daarmee krijgt de mobiele Exynos-chip grafische capaciteiten uit dezelfde familie als AMD’s eigen Ryzen 6000-laptopchips. De RDNA2-architectuur brengt hardware-ondersteuning voor ray-tracint naar Xclipse en de Exynos 2200.

Samsung maakt in zijn aankondiging veel van de samenwerking met AMD en de integratie van Xclipse met Exynos. De RDNA2-Xclipse-GPU moet de grafische prestaties van smartphones naar een nieuw niveau tillen. Wat dat in de praktijk betekent, moeten we afwachten.

RDNA2 is onbetwistbaar een heel krachtige GPU-architectuur. De kans is groot dat Xclipse het een stuk beter doet dan de Mali-GPU’s die Arm zelf ontwerpt of de Adreno-GPU op Qualcomm Snapdragon SoC’s die momenteel prestatiekoning zijn in het mobiele segment. Om zeker te zijn, moeten we echter zien hoe de RDNA2-chip presteert binnen de thermische beperkingen van een mobiele telefoon.

Super.Big.Little

Exynos 2200 is natuurlijk meer dan de GPU. Belangrijker voor het grote publiek is het CPU-complex. Dat bestaat uit acht rekenkernen met Armv9-designs in een tri-cluster-configuratie. Een enkele Arm Cortex-X2 is de krachtigste chip. Die wordt bijgestaan door drie Cortex-A710-kernen die eveneens krachtig maar gebalanceerder zijn. Tot slot zitten er vier efficiënte Cortex-A510-kernen op de chip. De architectuur is zo een opvolger van Big.Little, waarbij de X2-chip als Superbig-kern dienst doet.

Samsung rust de Exynos 2200 verder nog uit met een nieuwe NPU voor AI-taken en een geüpgradede ISP die tot 200 MP ondersteunt. Een zogenaamde Integrated Secure Element (iSE) doet dienst als soort TMP-module en bewaart onder andere cryptografische sleutels.

De Exynos 2200 rolt momenteel van de band. De chip wordt gebakken op 4 nm EUV-technologie van Samsung zelf. Volgt Samsung zijn traditionele strategie, dan komt de chip exclusief naar high-end smartphones van de Koreaanse telefoonbouwer zelf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home